Ook digital readiness van inwoners moet aandacht krijgen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Waar het gaat om technologische vernieuwingen in het overheidsapparaat valt het Lennard Nijenhuis, sinds juni 2021 senioradviseur bij de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) in het Landenteam Curaçao, op dat er bij ministeries en publieke instellingen lokale oplossingen worden gezocht met onvoldoende centrale coördinatie.

F09 TWO 1,,Het digitale landschap bij de overheden is versnipperd en de digitale middelen, de infrastructuur en licenties zijn soms verouderd. Elke organisatie probeert de uitdagingen zelf het hoofd te bieden. Met het gevolg dat de kosten relatief hoog zijn, systemen onvoldoende met elkaar kunnen communiceren en gegevens van bewoners op verschillende plekken worden bewaard”, legt hij in het jaarverslag 2023 van TWO uit.

Een ander punt vindt hij ‘de schreeuwende behoefte aan capaciteit’. ,,IT-professionals (binnen de overheid, red.) moeten zelf problemen met computers oplossen én tegelijkertijd verantwoordelijk zijn voor licenties en inkoop. De mensen worden overbevraagd.”

In alle drie de landen zijn al wat stappen gezet op de route naar een gedigitaliseerde overheid, zo weet Neijenhuis te melden. Zo wordt op Curaçao achter de schermen gewerkt aan het inrichten van een directie informatievoorziening, een moderne en efficiënte werkplek voor ambtenaren, een verbeterd zaaksysteem en digitalisering van het Vergunningenloket. ,,Van dat laatste hebben zowel ambtenaren als burgers al de voordelen gezien”, aldus de expert.

Op Aruba wordt door middel van een quickscan uitgezocht welke verbetertrajecten al lopen, wordt een afwegingskader tot stand gebracht voor de digitale architectuur en wordt gekeken welke aanpak nodig is voor het realiseren van de E-government-visie van Aruba. Op Sint Maarten wordt ondersteuning geboden bij het verder professionaliseren van de IT-afdeling door processen te stroomlijnen, kosten te verlagen en ook efficiënter te worden.

F09 TWO 2En dan wordt in het jaarverslag gevraagd hoe de IT’er het eindresultaat van alle inspanningen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten ziet. ,,Ik zie een overheid die de basis op orde heeft waar het gaat om digitale dienstverlening aan burgers, beschikbaarheid en veiligheid van data, dienstverlening aan inwoners en bedrijven en het faciliteren van een moderne werkplek. Dat vraagt om projectmatig investeren in infrastructuur en organisatieontwikkeling. Daarnaast moeten we samenwerken op het vergroten van de ‘digital readiness’ van inwoners van de Caribische Landen. Dat moet samen opgaan, anders gaat het niet.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.