Van onze redactie

Willemstad - Héél Curaçao zat sinds dinsdagmiddag 14 november zonder stroom: een black-out.
Blackout 1Nadat in de ochtend diverse wijken al te kampen hadden met kortdurende uitval van de elektriciteit en er daarna momenten waren waarop gedurende enkele fracties van een seconde het licht uit- en weer aanging, was het vanaf ongeveer 14.00 uur goed mis. Overal op het eiland viel de stroom uit.
Eerste onderzoek wijst uit dat het gaat om kortsluiting in de hoofdkabels tussen de substations Nijlweg en Weis. Aldus de overheids-nv in een korte verklaring.
,,Het is belangrijk te benadrukken dat het hier niet gaat om een gebrek aan productiecapaciteit.”
Nijlweg is één van de voornaamste distributiepunten van het net. Door de kabelbreuk ontstond er een enorme disbalans, alduz Aqualectra, met een impact op het hele productiesysteem.
Intussen is te merken dat Aqualectra vanaf 16.00 uur bezig is sommige wijken weer aan te sluiten. Dat lukt met vallen en opstaan. Soms tien minuten en dan weet iets langer, maar dan valt de stroom toch weer uit. In sommige buurten is de elektravoorziening vandaag wel vier keer onderbroken. Velen klagen dat dit niet goed kan zijn voor hun elektrische apparatuur, die deze stroomschokken te verwerken krijgen.
Aqualectra geeft aan alles in het werk te stellen om eerst Bándariba aan te sluiten om daarna Bándabou weer te voorzien.
Zaken en kantoren die niet over een eigen generator beschikten, zagen zich genoodzaakt de deuren eerder dan normaal te sluiten en personeel naar huis te sturen. Bij kruispunten waar de verkeerslichten het niet doen, ontstonden kleine opstoppingen, maar over het algemeen lossen automobilisten het ter plaatse zelf op. Er is voor zover bekend geen sprake van een verkeerschaos.
Het is niet de eerste black-out van 2023. Enkele maanden terug was het ook raak, begin juni was de eerste black-out. Het duurt doorgaans uren voordat Aqualectra het stroomnet stabiel heeft, kan opstarten en alle buurten weer stap voor stap van stroom kan voorzien.
De schadepost is, vooral macroeconomisch, aanzienlijk. Doorgaans eist de regering grondig onderzoek, maar na herstel blijft het daar vaak bij.
Luchthaven Hato en het ziekenhuis CMC lieten weten, dankzij generatoren, gewoon te functioneren. Vliegtuigen kunnen landen en stijgen en patiënten in Curaçao Medical Center worden zoveel mogelijk gewoon behandeld.

Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.