Voor het eerst in 70-jarige bestaan Stichting Monumentenzorg

Van onze redactie
Willemstad - Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMZ) is gestart met de verkoop van een deel van haar monumentale panden. Het is voor het eerst in haar bijna 70-jarige bestaan dat de non-profit stichting gebouwen op de open markt in de verkoop zet.

F01 Monumentenzorg Belvedere 43 45 SMZSinds deze week staan zes woonhuizen en twee kantoorpanden op de website te koop. ,,De opbrengst van deze verkoop komt ten goede aan lopende en toekomstige restauratieprojecten”, legt de stichting uit.
De panden bevinden zich allemaal in Ser’i Otrobanda, ten westen van de oprit van de brug. Monumentenzorg heeft meer dan 120 gerestaureerde monumenten in haar beheer.

,,De aanleiding voor de verkoop is enerzijds de verbeterde waardering van monumentale panden onder een breder publiek, waardoor er meer vertrouwen is dat de markt duurzaam de zorg over het onderhoud op zich kan nemen.” Aldus SMZ.
,,Anderzijds zijn de subsidies vanuit Nederland met de oprichting van Land Curaçao dertien jaar geleden opgedroogd, waardoor de stichting op zoek moet gaan naar alternatieve inkomstenbronnen.”
Monumentenzorg kan met de huuropbrengsten uit de huidige portfolio wel lopend onderhoud bekostigen, maar komt hierdoor niet genoeg toe aan de kernreden van haar bestaan: het restaureren van monumentale panden waarvan het behoud in gevaar is.

‘Wel waarborgen ingebouwd’
De omschrijving van de panden die te koop staan staat op de website. De twee commerciële panden zijn gelegen aan het L.B. Smithplein. Het gaat hier om Villa Washington, wat ooit de woning is geweest van ingenieur L.B. Smith, die de pontonbrug ontworpen heeft; en om La Armada, omschreven als ‘een charmant gebouw’, gelegen naast Villa Belvédère.

De woningen zijn gelegen aan de Bonairestraat en Witteweg. Het gaat hier om bescheiden woningen met één of twee slaapkamers. De vraagprijzen lopen uiteen van 99.000 voor de kleinste woning tot 2,5 miljoen voor het grootste pand.

,,Het is de bedoeling dat volgend jaar nog enkele panden op de markt zullen komen”, meldt de stichting. Monumentzorg heeft wel enige waarborgen ingebouwd om ervoor te zorgen dat de verkoop van deze panden geen ongewilde consequenties heeft.

De stichting licht toe: ,,Zo wordt er in het koopcontract opgenomen dat de nieuwe koper zich verplicht het pand te onderhouden, en dat deze niet binnen vijf jaar verkocht mag worden. In het geval van een woning, gaat de voorkeur uit naar een koper die het gebouw voor eigen bewoning wil gaan gebruiken.”
De panden die Monumentenzorg gaat verkopen zijn stuk voor stuk al gerestaureerd. Wel zitten er enige objecten tussen die door lange leegstand wat extra aandacht nodig hebben.

Waar mogelijk is in de restauraties altijd veel aandacht geweest voor het behoud van originele details en de historische indeling van het pand. Van de grotere panden is ook een korte geschiedenis beschikbaar voor de aspirant-koper die geïnteresseerd is in de vorige bewoners van het pand.
In de komende weken zal Monumentenzorg de panden onder een groot publiek onder de aandacht brengen via haar sociale mediakanalen. Voor meer informatie of een bezichtiging:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.monumentenzorg.cw

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.