Atilay Uslu spreekt van laffe actie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het feit dat Casha, de belangenvereniging voor kleinschalige ondernemers in het Curaçaose toerisme, de noodklok heeft geluid, omdat Corendon momenteel 20 procent van de hotelkamers in handen zou hebben - en dat dit volgens Casha in december weleens richting de 30 procent zou kunnen gaan, is bij Atilay Uslu, de oprichter en eigenaar van Corendon, in het verkeerde keelgat geschoten.


corendondushiTegen het Antilliaans Dagblad zegt Uslu dat deze percentages niet kloppen. ,,Dit is dan ook een laffe actie van Casha”, aldus Uslu. Hij vervolgt: ,,Het kan niet anders dan dat Casha door een concurrent is betaald om Corendon zwart te maken.”
Voor Casha was de voorgenomen aankoop van The Ritz in Scharloo door Corendon, die vorige week door deze krant bekend werd gemaakt, de aanleiding om aandacht te vragen voor het groeiende marktaandeel van Corendon.
,,Op dit moment is reeds 20 procent van de kamers op Curaçao in handen van deze investeerder”, schrijft Casha in een persverklaring. Volgens hun voorzitter, Gerlinde Berckmoes, is in die 20 procent The Ritz, dat uit zo’n 150 kamers bestaat, nog niet meegenomen.
Volgens haar komt Corendon in december - na opening van The Rif, het in aanbouw zijnde hotel naast het al bestaande Mangrove Beach Resort, en de overname van The Ritz - waarschijnlijk in de buurt van een aandeel van 30 procent in de hotelmarkt. ,,Maar dit moet dan op dat moment uitgerekend worden. Het totaalaantal kamers varieert ook steeds”, zo zegt Berckmoes.
Uslu betwist de door Casha genoemde percentages: ,,Curaçao heeft momenteel 8.500 kamers. Corendon heeft op Curaçao nu, met 600 hotelkamers, een marktaandeel van 7 procent. Aan het eind van het jaar, na de opening van The Rif (het in aanbouw zijnde hotel naast het bestaande Mangrove Beach Resort, red.), hebben we 1.000 kamers en een marktaandeel van ongeveer 11 procent.” Dit laatste hangt volgens de Corendon-topman af van of - en zo ja hoeveel - er ook elders op het eiland nog hotelkamers bij komen.
De directeur van toerismebureau CTB, Muryad de Bruin, bevestigt de door Uslu genoemde cijfers en percentages, al is enige verduidelijking volgens hem wel op z’n plaats. ,,Die 8.500 kamers zijn hotelkamers en alternatieve accommodaties, dus inclusief appartementen”, zo zegt hij. Als het puur en alleen om hotelkamers gaat, dan zijn dat er volgens De Bruin 5.500.
Als het marktaandeel van Corendon wordt berekend ten opzichte van alleen deze hotelkamers - en dus zonder de appartementen - dan is dit aandeel momenteel een kleine 11 procent, en na de realisering van 1.000 kamers ongeveer 18 procent.
Op basis van de door Casha genoemde percentages, licht de belangenorganisatie haar zorgen als volgt toe: ,,Met de koop van The Ritz en andere toekomstplannen, gaan ze (Corendon, red.) de markt op Curaçao kunnen bepalen. En dat is niet goed, niet voor de toerist, niet voor de lokale ondernemers en niet voor iedereen werkzaam in toerisme en op Curaçao in het algemeen.”
De belangenvereniging vervolgt: ,,Op deze manier kunnen zij de prijzen en de lonen gaan bepalen, macht krijgen over de regering, de regels gaan opstellen. Tellen we hier het groeiend aantal all-in hotels en resorts bij op, dan verkopen we Curaçao als een eiland zonder ziel. Het maakt niet meer uit of je op Curaçao, de Dominicaanse Republiek, of in Turkije zit.”
Het doemscenario dat Casha schetst, is een toename van pakketreizen voor toeristen die het eiland niet gaan verkennen en de lokale economie niet steunen, personeel dat tegen het minimumloon werkt en van buitenaf wordt aangetrokken.
Maar de Casha-voorzitter benadrukt dat haar organisatie de pijlen niet alleen op Corendon heeft gericht: ,,TUI heeft ook verschillende harde afspraken met bepaalde hotels en gaan eveneens een eigen hotel bouwen. Dus het gaat vooral om de trend die je in de hand moet houden vooraleer het te laat is. Het is heel belangrijk dat we met zijn allen erop toezien dat de toeristenindustrie op Curaçao niet in handen komt van een handvol spelers. Maar dat we diversiteit blijven hebben om zo de lokale economie te kunnen laten groeien en de regie over het toerisme in eigen handen te houden.”

Casha biedt excuses aan
Naar aanleiding van de foutieve marktpercentages, die door Casha naar buiten zijn gebracht, reageert deze organisatie als volgt: ,,Casha is ervan uitgegaan dat het persbericht van afgelopen vrijdag, waarin werd gesteld dat Corendon nu 20 procent in handen heeft, de juiste cijfers liet zien. Wij zien inderdaad een groeiende marktpositie bij hen en de invloed die ze hebben op de regering. Wij hebben geen bericht van hen gezien dat de cijfers niet juist waren. Nu reageert Corendon dat ze slechts 7 procent hebben. In dat geval is ons bericht niet juist en bieden wij onze excuses aan.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.