Advocaat over olie Bullenbaai: Nieuw hoofdstuk uit novela CPR

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Lead World Group’ is de zogenaamde eigenaar van de bij Bullenbaai opgeslagen olie. Althans dat beweert Knob Trading uit Panama, die in kort geding het door CPR Holding gelegde conservatoir beslag op Knob opgeheven wil zien.

F05 Bullenbaai 1 Dushi,,Dit is een ander hoofdstuk uit de novela ‘CPR’, aldus advocaat Bertie Braam namens CPR Holding (lees: de groep-Socorro). ,,Indien Lead of wie dan ook - wellicht dat straks een ander konijn uit de hoge hoed wordt getoverd - pretendeert eigenaar te zijn van de olie, dan zal deze pretense eigenaar onder de deurwaarder of notaris die met de veiling zal zijn belast, een beslag moeten leggen op de meeropbrengst op grond van haar - pretense - eigendomsrechten/eigendomsaanspraken.”

Afgelopen vrijdag stonden partijen in de Curaçaose rechtszaal tegenover elkaar: Knob samen met Lead versus Caribbean Petroleum Refinery Holding (CPR Holding bv) en de diverse eigenaarsmaatschappijen van de Venezolaans-Amerikaanse achterliggers van CPR Holding, waaronder Socap Corporation van Raul Socorro.

Inzet dit keer is het beslag op Knob en de door CPR Holding ‘onjuist en onvolledig gebruikte informatie in het beslagrekest’, waarvoor verlof werd gekregen voor het leggen van conservatoir beslag op de olie. ,,Dát beslag moet opgeheven worden”, aldus advocaat Karan Doekhi namens Knob en Lead.

,,Gedaagden hebben géén vordering op Knob, laat staan een vordering voor het absurde bedrag van 22 miljoen dollar.” De raadsman: ,,De olie waarop conservatoir beslag is gelegd komt aan Lead in eigendom toe.”

Het is voor het eerst dat deze naam valt: ‘Lead World Group’. Lead is, evenals Knob, een Panamese entiteit. Maar, zo zullen velen zich afvragen: de half miljoen vaten fuel oil in de opslagtanks bij de olieterminal van Curaçao Refinery Utilities (CRU) - dochter van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) - was/is toch van United Petroleo Corp SA (onderdeel van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA)?

In het beslagrekest staat ook ‘eigenaar is formeel United Petroleo Corp, maar nu deze vennootschap is ontbonden/geliquideerd, wordt gerekwestreerde als eigenaar beschouwt’. Dat is Knob. Maar Knob zelf ontkent dus in alle toonaarden en stelt dat Lead - een naam die niet eerder is gevallen - het eigendom toekomt.

,,Het is nu voor het eerst dat Lead zich aandient als eigenaar van de partij olie. Op geen moment was Lead in beeld, ook niet in de eerdere procedure tussen CPR Holding en Erchenel Doran (de Curaçaose zakenman die het aan de stok kreeg met de groep-Socorro, red.) en ook niet in de procedure tussen CRU en CPR. Waarom zou Knob een ‘storage agreement’ tekenen met CPR als zij niet de eigenaar zou zijn van de partij olie? Waarom zou Knob het risico op zich nemen om dit soort substantiële bedragen aan opslagkosten te moeten betalen indien de opgeslagen olie niet haar eigendom is, of indien zij over deze partij olie geen volledige zeggenschap heeft?”

Lead legde diverse producties over ten bewijze van haar stelling dat zij de eigenaar is van de lading olie, onder andere een akte van inbetalinggeving tussen United Petroleo Corp en Lead en ook een akte waarbij de rechten voortvloeiende uit de vermeende overeenkomst tussen UPC en Knob aan Lead worden overgedragen. De notaris zou de handtekening van de betreffende personen hebben gelegaliseerd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.