Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ondanks een wisselvallig jaar met onrust in de wereldeconomie, aldus het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), bedraagt de dekkingsgraad 103,7 procent per eind december 2022. De dekking bedroeg een jaar eerder 111,5 procent.

F04 APC overhand jaarrek 2022 APCHet APC maakt melding van de overhandiging van het APC-jaarverslag 2022 aan minister Javier Silvania van Financiën. Dat gebeurde gisteren door Evelyn Kruithof-Bor (directeur APC) en Ramiro Griffith (adjunct-directeur APC) in aanwezigheid van Cindy Jozefa-Do Rego (voorzitter van het APC-bestuur).
Het verkorte jaarverslag was eind juli al aangeboden bij het ministerie van Financiën. Conform de Landsverordening APC dient het pensioenfonds haar jaarrekening en het jaarverslag van het voorgaande jaar vóór 1 augustus van het lopende kalenderjaar vast te stellen en aan de minister aan te bieden.
De dekkingsgraad is in vergelijking met de laatste twee jaren gedaald, leest het Antilliaans Dagblad in de stukken. ,,De daling van de dekkingsgraad per ultimo 2022 in vergelijking met vorig jaar is met name te wijten aan de tegenvallende beleggingsresultaten van de buitenlandse beleggingsportefeuille.” Het totaalrendement op jaarbasis bedroeg vorig jaar -4,1 procent, tegenover +8,5 procent in 2021.

,,Het resultaat op beleggingsopbrengsten is het belangrijkste element dat heeft bijgedragen aan de negatieve ontwikkeling van de dekkingsgraad.” Ook de terugval in het beschikbaar vermogen vergeleken met vorig jaar is volgens APC te verklaren door de negatieve (ongerealiseerde) beleggingsresultaten. Het beschikbaar vermogen bedraagt 5.148 miljoen gulden, terwijl het pensioenvermogen (inclusief beleggingsreserve) 5.181 miljoen is; dat was een jaar daarvoor 5.557 miljoen.
APC telt 58 zogeheten ‘aangesloten lichamen’ en 22.430 deelgenoten, waarvan 8.026 in actieve dienstbetrekking; 3.613 met uitgesteld pensioen (premievrijen); en 10.791 gepensioneerden (pensioentrekkers). In 2022 is er, vergelijkbaar met vorig jaar, een verdere stijging te zien in het aantal gepensioneerden. Ook in 2022 is er gebruikgemaakt van de Vervroegd Vrijwillige Uitstroom (VVU)-regeling die al in 2021 in werking is getreden. Per 31 december 2022 hebben 517 deelgenoten die in aanmerking konden komen, gebruikgemaakt van deze regeling waardoor het aantal actieve deelnemers ook afnam. Voor wat betreft de premievrije deelgenoten is ook een stijging ten opzichte van voorgaande jaren te zien.

In het APC-jaarverslag wordt, naast de rapportage over de financiële resultaten, ook teruggeblikt op belangrijke ontwikkelingen die van invloed waren op het pensioenfonds in 2022. ,,Ook het afgelopen jaar was een bijzonder jaar. Ondanks de maatregelen ter mitigering van de effecten van de coronapandemie en het opengaan van de grenzen, verkeerde de wereld in aanzienlijke onrust, mede veroorzaakt door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de extreem hoge inflatie en de interventies van Centrale Banken om de inflatie het hoofd te kunnen bieden. Dit heeft nog steeds flinke invloed op de wereldwijde economie en de financiële markten.”

‘Uitdagend 2022 voor Curaçao’
Het jaar 2022 was volgens APC ‘een uitdagend jaar voor de economie van Curaçao’. De inflatie is toegenomen in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit was voornamelijk het gevolg van de stijgende wereldwijde grondstofprijzen, met name voedsel en energie, en de impact daarvan op lokale prijzen. Daarentegen genoot het toerisme in 2022 een opleving met een toename in bezoekersaantallen vergeleken met 2020 en 2021.

,,De financiële dienstensector bleef stabiel in 2022. Ondanks de uitdagingen die werden veroorzaakt door wereldwijde economische onzekerheden, hebben onze financiële instellingen hun veerkracht en stabiliteit bewezen”, aldus de top van het pensioenfonds. ,,Al met al heeft Curaçao in 2022 een belangrijke stap gezet in de richting van economisch herstel. Hoewel er uitdagingen blijven, zijn er duidelijke tekenen van veerkracht en is er potentieel voor verdere groei.”

Voor APC betekent dit dat het fonds alert moet blijven op de economische ontwikkelingen en de potentiële impact hiervan op haar investeringsportefeuille. APC blijft zich naar eigen zeggen inzetten voor een prudent beleggingsbeleid om de belangen van haar gepensioneerden en deelnemers te waarborgen en tegelijkertijd duurzame groei te bevorderen. ,,Het pensioenfonds staat midden in de gemeenschap, is zich bewust van haar positie hierbinnen en levert middels haar lokale investeringen een waardevolle bijdrage aan de verdere ontwikkeling van een duurzame economie van het Land Curaçao.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.