Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Justitie, Shalten Hato (MFK), trekt extra geld uit voor de gevangenis. Gisteren legden de gevangenbewaarders het werk neer omdat ze ontevreden zijn met hoe ze worden behandeld. Ook zijn er klachten over hun rechtspositie en is de uitrusting van de beveiligers niet optimaal, waardoor hun veiligheid niet gewaarborgd is.

F01 SDKK gevangenis DUSHIDe actievoerders togen onder leiding van de vakbonden Straf, NAPB, SAP en Abvo naar het Wilhelminaplein waar ze op een onderhoud met de minister van Justitie wachtten. Na een uitgebreid gesprek met de vakbondsvertegenwoordigers stemde Hato in met een groot deel van het eisenpakket van de gevangenbewaarders. De kapotte stoelen in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) worden vervangen, het intercomsysteem wordt verbeterd en het ministerie schaft twee nieuwe bussen en twee pick-ups aan. Voor wat betreft het tekort aan portofoons moet de gevangenis een offerte opvragen. Op basis daarvan worden de draagbare zend- en ontvangtoestellen in januari 2024 aangeschaft. Volgende week donderdag worden de gesprekken over de werkuren en ‘timeback’ voortgezet.

De gevangenbewaarders hebben het vertrouwen in het SDKK-management opgezegd. Op basis van een tevredenheidsonderzoek onder het personeel zal het ministerie kijken naar vervolgstappen.

Het personeelstekort heeft de aandacht van het ministerie van Justitie. Gisteren maakte minister Hato bekend dat de vacatures voor aspirant-politieagent bij het Korps Politie Curaçao (KPC) en (aspirant)-beveiligingsmedewerker bij SDKK zijn gepubliceerd.

Investeringen in menselijk kapitaal zijn volgens de minister cruciaal. Verschillende organisaties binnen het ministerie van Justitie, waaronder de politie en de SDKK-gevangenis, hebben te maken gehad met een personeelsstop. Ook heeft de mogelijkheid tot Vervroegd Uittreden (VVU) en natuurlijke afvloeiing gezorgd voor een aderlating bij veel organisaties binnen de overheid. Het KPC heeft sinds 2018 geen nieuwe medewerkers aangenomen en de SDKK is voor het laatst versterkt in 2013.

Gezien deze situatie heeft minister Hato geconcludeerd dat het wervingsproces zo spoedig mogelijk moet beginnen. ,,Echter, de termen zoals opgenomen in het Landspakket en ook de financiële beperkingen hebben ertoe geleid dat dit niet op de gewenste manier kon plaatsvinden. Het ministerie van Justitie heeft in samenwerking met de organisaties uitgebreide analyses en berekeningen uitgevoerd om zo tot een formule te komen waardoor er extra personeel kan worden aangenomen”, aldus Hato in een persbericht. Op verzoek van de minister van Justitie heeft de ministerraad ingestemd met een langetermijnplan waarbij in de komende jaren, tot uiterlijk 2026, een aantal politieagenten en SDKK-bewakers gerekruteerd kunnen worden.
Iedereen die aan de eisen voldoet voor de functie van aspirant-politieagent bij het KPC of aspirant-beveiligingsmedewerker bij de gevangenis kan solliciteren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.