Onderzoek naar overlijden patiënt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Uiterlijk eind deze maand moet het rapport naar de oorzaak van het overlijden van een CMC-patiënt op het bureau van minister Javier Silvania (MFK) liggen. Deze instructie heeft de Inspectie voor de Volksgezondheid gekregen van de bewindsman.

F03 Still Javier SilvaniaDe zaak draait om een vrouw die een dag vóór haar ontslag uit het ziekenhuis kwam te overlijden. De patiënt kreeg een CT-scan en moest aan het infuus. Een verpleegster van de afdeling merkte dat het prikken hier moeilijk ging, wellicht door een verstopping in de lock. Zij is toen naar de afdeling teruggelopen en heeft daarna met de meegebrachte oplossing getracht de lock te openen. Bij de doorspoeling daarvan begon patiënt onmiddellijk te roepen dat ze pijn heeft. Ze vroeg op luide toon om daarmee op te houden, omdat ze een hevig branderig gevoel had. Ze greep ook schreeuwend van de pijn naar haar keel. Ook de zoon heeft emotioneel gereageerd en met luide stem gevraagd om te stoppen. De zoon smeekte om te reanimeren maar tevergeefs. Sindsdien probeert hij de onderste steen boven te krijgen. Tot op de dag van vandaag weet hij niet welk middel is toegediend en of er sprake is van onzorgvuldig medisch handelen.

Volgens minister Silvania heeft de zoon een lijdensweg afgelegd. Zowel bij de klachtencommissie van het CMC als het medisch tuchtcollege heeft hij geen bevredigend antwoord gekregen. De Inspectie voor de Volksgezondheid is bekend met de zaak, maar heeft vanwege de enorme achterstanden het onderzoek niet kunnen afronden.

Maandag was de nabestaande bij de minister op kantoor. Hij werd geflankeerd door zijn advocatenteam, waaronder Molly Steward, en journalist Jason Lau A Kien. De journalist is een vriend van de zoon en heeft de zaak van dichtbij meegemaakt. Het gesprek met minister Silvania werd live uitgezonden op sociale media. Sindsdien hebben meerdere media de zaak opgepakt.
Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn, zal de minister het rapport publiceren. Volgens de bewindsman moet iedereen weten wat er binnen de gezondheidszorg op het eiland gebeurt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.