Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Stichting Standbeeld Mr. Dr. Moises da Costa Gomez is gestart met de restauratie van het beeld van ‘Doktor’ op het naar hem vernoemde Gomezplein. Een andere belangrijke doelstelling is om uitleg te geven over ‘de man van het standbeeld’.

Standbeeld2Want hij overleed in 1966 en de generaties na zijn tijd zullen zich mogelijk afvragen waarom ‘Doktor’ standbeeldwaardig is. Hij is de oprichter van de Nationale Volkspartij (NVP), die later de Papiamentse benaming Partido Nashonal di Pueblo (PNP) kreeg. Maar inmiddels wordt hij meer in het algemeen als belangrijk staatsman bestempeld en niet meer zo gelieerd aan de partij, hoewel een belangrijke trekker van de stichting oud-PNP-premier Maria Liberia-Peters is. ,,De statuten van de stichting zijn wederom gereactiveerd, met het doel ruime bekendheid te geven van het werk van de staatsrechtdeskundige die in 1935 promoveerde (vandaar de naam Doktor) en zijn kennis, idealen en gedachtegoed te verspreiden. ,,Het gaat om idealen die nimmer verjaren omdat ze niet gebonden zijn aan tijd, maar die wel steeds gevoed moeten worden”, aldus de stichting. ,,Het mag niet zo zijn dat een groot gedeelte van de huidige bevolking en onze toekomstige generaties, nauwelijks kennis heeft van het werk van mr. dr. Da Costa Gomez. In het bijzonder dient vermeld te worden zijn inspanningen om de Curaçaose bevolking te transformeren van een koloniale status van onderhorigheid in het Nederlandse Koninkrijk naar burgers in het land de Nederlandse Antillen met zelfbeschikkingsrecht, stemrecht en zelfbestuur. Hij is ongetwijfeld een van onze helden, die als ‘role model’ kan dienen voor de Curaçaoënaar die streeft naar vooruitgang en voorspoed voor ons land.”

Foto's Orion Media & Melinda Domacassé


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.