‘We waren nog in de opbouwfase’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nog geen jaar nadat Remko Bicentini door de Curaçaose voetbalbond FFK opnieuw gecontracteerd werd als bondscoach, is zijn contract alweer voortijdig ontbonden. In een gesprek met het Antilliaans Dagblad legt Bicentini uit dat de manier waarop hem dit werd medegedeeld, net als in 2020, niet de schoonheidsprijs verdient. Al is het verschil wel dat hij zijn ontslag destijds uit de media moest vernemen.

bicentini,,Afgelopen zaterdag kreeg ik de vraag vanuit het FFK-bestuur of we zondag even konden Facetimen. Dit gesprek vond plaats met vicevoorzitter Sharetti Bryan en tweede vicevoorzitter Fabi Constansia. Tijdens dit gesprek werd mij medegedeeld dat FFK per direct niet meer met mij verder wil”, aldus Bicentini, die benadrukt dat Ramiro Griffith, voorzitter van FFK, vanwege vakantie niet aan het gesprek deelnam.
Nadat Bicentini in 2020 plotseling als bondscoach werd vervangen door Guus Hiddink, werd hij vorig jaar opnieuw gevraagd als leider van het Curaçaose elftal. Er werd een contract getekend voor vier jaar, tot en met het WK in 2026. Dat zijn dienstverband al binnen een jaar wordt ontbonden, vindt Bicentini zeer teleurstellend, en ook niet terecht.
,,Er was veel terrein verloren toen ik weer terugkwam, als bondscoach. Dit zouden we ook wel weer inhalen, maar dat kost tijd. Deze tijd krijg ik nu niet”, zegt Bicentini tegen deze krant.
Hij benadrukt dat hij met zijn team nog in de opbouwfase zat. ,,Als je statistisch kijkt, is het een feit dat we vijf van de vijf wedstrijden verloren hebben”, erkent Bicentini. Maar uit zijn woorden is op te maken dat het bestuur iets milder had moeten kijken naar de eerste drie wedstrijden.
Bicentini legt uit: ,,Tegen Indonesië (verloren met 3-2, red.) speelden we vorig jaar september met een onvolledige selectie. Maar liefst 15 spelers waren niet inzetbaar. Vervolgens speelden we in maart dit jaar tegen de grootmachten Canada (verloren met 0-2, red.) en Argentinië (verloren met 7-0, red), de regerend wereldkampioen. Tegen Canada creëerden we verschillende kansen en ondanks het verlies, speelde het team de eerste 25 minuten tegen Argentinië goed voetbal. Ik heb niet eerder wereldwijd zoveel lof gekregen na een wedstrijd.”
De laatste wapenfeiten van Bicentini als bondscoach van Curaçao waren de oefenwedstrijd tegen Puerto Rico, die eindigde in een gelijkspel, en de kwalificatiewedstrijd voor de Gold Cup tegen St. Kitts & Nevis, die door penalty’s met 3-2 werd verloren. ,,Die laatste wedstrijd hadden we gewoon moeten winnen”, zegt Bicentini.
Maar volgens hem had dit verlies niet moeten leiden tot zijn ontslag. Al had hij het wel beter begrepen, als deze beslissing kort na de wedstrijd op 16 juni zou zijn genomen.
,,Na de laatste wedstrijd heb ik een evaluatie opgesteld, die ik naar het bestuur van FFK heb gestuurd. Ik heb zelfs nog aangeboden om de evaluatie te komen bespreken en hiervoor naar Curaçao te vliegen”, vertelt Bicentini. Hij vervolgt: ,,Daarna heb ik vijf weken niks gehoord, tot afgelopen weekend.”
Op de vraag wat formeel de ontslagreden is, die FFK hem heeft medegedeeld, wilde Bicentini op dit moment geen uitspraken doen.
Volgens een anonieme, maar doorgaans goed geïnformeerde bron, zou het ontslag van Bicentini naar verluidt te maken hebben met de sterke ambitie van FFK om in 2026 deel te nemen aan het WK. Die kans zou voor Curaçao groter zijn dan ooit, omdat het aantal deelnemende landen dan voor het eerst is uitgebreid van 32 naar 48 landen. Echter, de voetbalbond zou er onvoldoende vertrouwen in hebben om met Bicentini als bondscoach geselecteerd te worden. Er zou een stengere bondscoach nodig zijn, die ook onder de ‘sterspelers’ meer discipline zou kunnen afdwingen.
Wie die bondscoach wordt, is nog niet bekend. FFK was gisteren ook niet bereikbaar voor commentaar. Bicentini vermoedt wel dat er al iemand in de startblokken staat, gezien de timing. Over ruim een maand speelt Curaçao namelijk de eerstvolgende wedstrijden. Op 7 september tegen Trinidad & Tobago en drie dagen later tegen Martinique.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.