Vervanging bruggetje en verbreding monding al snel

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), bevestigt dat de jachthaven in het binnenwater van Zakitó over twee jaar gereed is.

jachthavenTer voorbereiding hiertoe zal eerdaags gebaggerd worden en zal de voetgangersbrug die over de nu nog smalle monding naar zee gaat, op de Koridor, weggehaald worden. Deze monding zal verbreed worden zodat jachten in en uit kunnen varen, waarna er een elektronische ophaalbrug komt. Cooper legt uit dat de ontwikkelaar, Royal Holding Company II bv, een vennootschap van Arnold Rood, aan enkele voorwaarden moet voldoen om een vergunning te krijgen van de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC). Er moet ook voldaan worden aan de verordening rifbeheer, waarin aangegeven staat welke koralen niet beschadigd mogen worden. ,,Maar in het binnenwater zijn geen koralen”, zo voegt Cooper eraan toe. De onderzoeken zijn volgens hem uitgevoerd door Eco Vision en hebben erg lang geduurd, zo stelt de minister. Daaruit zou blijken dat er in de lagune vooral slib ligt en daaronder zand. ,,Wie het baggerwerk gaat doen en wat er vervolgens met het slib gedaan wordt, is nog niet bekend.” Een deel van de kosten komt wel voor rekening van de overheid, zo stelt de minister. Hij legt ook uit dat een deel van het binnenwater zorgt voor muggenoverlast, maar dat dit deel gedempt zal worden ‘omdat hier meer hotels gebouwd gaan worden’. Er is eveneens een pomphuis dat nu in de weg staat en waarvoor een nieuwe plek gezocht moet worden. Een van de eisen is dat de mangroven die weggehaald moeten worden voor het project, elders herplant moeten worden. ,,Hier moet de ontwikkelaar een plan voor presenteren”, aldus Cooper.
Er zijn volgens hem verder weinig kosten aan verbonden voor de overheid. Wel is het zo dat voor de Koridor renovatieplannen in de maak zijn door de minister van Economische Ontwikkeling (MEO). De bedoeling is dat de Koridor voor zowel toeristen als het lokale publiek toegankelijk blijft.
Eerder al berichtte deze krant dat Rood bij het binnenwater tussen Parasasa en Zakitó op dit moment een resort laat bouwen. Tot en met medio januari waren stukken ten aanzien van de ontwikkelingsplannen van Rood ter inzage gelegd. Belanghebbenden konden daarop gemotiveerd alleen schriftelijk en na een telefonische afspraak hun zienswijzen naar voren brengen. Nadat er iets meer bekend werd over de plannen kwamen ook enkele protesten binnen. Zo vonden burgers het in- en uitrijden van zwaar verkeer op de Helmin Wiels Boulevard gevaarlijk. Bewoners van woningen aan de overkant van de weg, beklagen zich erover dat hun uitzicht bedorven wordt door de hoge torens die gebouwd worden. Verder stellen bezorgde natuurliefhebbers dat het uitbaggeren en verbreden van de monding zal zorgen voor een modderstroom richting open zee en het daar gelegen koraalrif.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.