Advocaat ubo’s: Doran pleegt een ‘atrako’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met toestemming van de rechter hebben de ubo’s (ultimate beneficial owners) van CPR Holding voor 22 miljoen dollar conservatoir beslag gelegd op de lading olie opgeslagen in de tank met nummer 9099 te Bullenbaai.

beslagDat bevestigt advocaat Bertie Braam desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad. Hij treedt op namens de Venezolaanse achterban van de holding. Deze Venezolanen, van wie sommige (ook) de Amerikaanse nationaliteit hebben, waren de aanvankelijke partners van de Curaçaoënaar Erchenel Doran.
Nu staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Raadsman Braam beticht Doran zelfs ervan een ‘atrako’ (overval) te hebben beraamd. Eentje met een waarde van vele miljoenen. Op 24 maart 2023 ontvingen de ubo’s een brief waarin wordt medegedeeld dat zij als bestuurders zijn ontslagen.
Tijdens een recent kort geding ‘toverde Doran een overeenkomst overdracht aandelen uit de hoge hoed’, aldus de advocaat, waarbij de holding de aandelen overdraagt aan Birux Investments bv, een vennootschap waarvan Doran enig eigenaar is.
,,Niet alleen kon Doran niet uitleggen, laat staan aantonen hoe de koopprijs van volgens hem 20.000 dollar is betaald, opvallend is dat de overeenkomst is getekend door Doran als directeur van CPR Holding, door Doran als directeur Birux en door Doran als directeur CPR.”
Braam: ,,Een beter schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling bestaat er niet.” Volgens de advocaat is de somma van 20.000 dollar zelfs nimmer betaald. Maar door de rest van de partners eruit te zetten, kon Doran als enige de controle en regie hebben in het miljoenencontract tussen CPR en de (vermoedelijke) eigenaar van de olie - Knob Trading SA in Panama - en ook indirect op de lading olie, die vele tientallen miljoenen dollars in waarde vertegenwoordigt.
De Venezolaanse achterliggers hebben de ‘gegronde vrees’ dat CPR en de holding zullen worden/zijn uitgehold en verzochten daarom beslaglegging. De rekwestreerde in dezen is Knob Trading, gevestigd in Panama-Stad. De 496.700 vaten olie zijn formeel van United Petroleo Corp SA (naar verluidt een dochter van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA), maar nu deze entiteit is ontbonden/geliquideerd, wordt Knob als eigenaar beschouwd en gedraagt Knob zich ook als eigenaar van de lading olie te Bullenbaai.
Ook het Land Curaçao wordt ernstig geschaad. Want de tanks bij de terminal worden gehuurd van Curaçao Refinery Utilities (CRU), een dochter van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), die niet betaald krijgt.
Deze krant berichtte hierover in de laatste week van juni. Het zou op dat moment gaan om een schuld van circa 13 miljoen gulden, zo rekende de redactie uit. Hoewel het (indirect) gemeenschapsgeld betreft, heeft de RdK-directie hier tot op de dag van vandaag ondanks herhaalde verzoeken niets over gezegd.
Het lijkt er ook op dat RdK weinig tot geen verhaalmogelijkheden heeft (ondanks eerdere andersluidende verklaringen hierover van de regering-Pisas). Immers de olie is niet van huurder CPR, maar van een derde; vooralsnog wordt uitgegaan van Knob. Deze Knob is volgens advocaat Braam zijn betalingsverplichtingen jegens CPR niet nagekomen; het gaat om een huurbedrag van 2,7 miljoen dollar per maand (terwijl CPR aanvankelijk 1,2 miljoen dollar en thans 975.000 dollar per maand aan CRU/RdK behoort te voldoen) dat per juni jongstleden is opgelopen tot bijna 18,8 miljoen dollar.
De Venezolaanse achterban vreest ‘samenspanning’ en heeft naar eigen zeggen ‘bewijzen’ dat Knob en Doran het op een akkoordje gooien: ,,De lading olie die in de tanks te Bullenbaai ligt opgeslagen wordt momenteel in overleg met Doran aan derden verkocht. Het is mijn cliënten ter ore gekomen dat de koopprijs ver beneden de werkelijke prijs ligt.” Mochten de bijna 500.000 vaten inderdaad worden verkocht, kunnen de ubo’s fluiten naar hun geld.
Dit juridische steekspel om vele miljoenen, speelt zich af op Curaçao, zonder dat het eiland er zelf maar ook één cent beter van is geworden. CPR (Caribbean Petroleum Refinery) werd op 14 juni 2022 opgericht via het Notariskantoor Moerdijk. CPR zou de nieuwe exploitant worden van de Isla-raffinaderij, maar door ontdekte vervalsingen van financiële documenten door een equity partner van CPR, werd de deal afgeblazen. Intussen had CPR al wel - apart van de onderhandelingen als potentiële operator van de raffinaderij - een huurovereenkomst voor Bullenbaai.
Momenteel lopen de schulden aan CRU en daarmee aan overheid-nv RdK op, erkent advocaat Braam. Hij wijst erop dat CRU/RdK weinig kunnen doen om bijvoorbeeld beslag te leggen op de half miljoen vaten, maar dat de Venezolanen Marquez, Socorro en Taborda op 1 september aanstaande via de rechter alsnog/weer in het handelsregister ingeschreven kunnen worden als bestuurders, om zodoende wél aan de betalingsverplichtingen aan CRU/RdK te kunnen voldoen. Dat is ook een prioriteit van Braam, zegt hij. Uit een eerder vonnis bleek overigens dat MCB Bank de relatie met CPR ‘om redenen van compliance’ per eind februari 2023 had beëindigd.
Knob heeft al een tijd niet meer voldaan richting CPR. ,,Niet getreurd”, zegt Braam. ,,De olie ligt er nog altijd.” Vandaar het beslagrekest namens CPR Holding en de vennootschappen van de (Amerikaans-)Venezolaanse ubo’s. Het beslag werd, naar nu pas is gebleken, op 22 juni toegestaan door de rechter en wel voor een bedrag van 22 miljoen dollar.
Al die tijd doen zowel RdK als premier Gilmar Pisas (MFK), eerstverantwoordelijke voor RdK, er het zwijgen toe. Geen mededelingen. Geen persconferenties. En geen antwoorden op vragen van de media. Een ‘spoeddebat’ van de Staten, aangevraagd door de politieke oppositie in het parlement, werd vorige maand opnieuw uitgesteld en over het zomerreces getild.
Het is wachten op 1 september, wanneer het gerecht zich buigt over het verzoek op grond van artikel 18 van de Landsverordening met betrekking tot het handelsregister. Ook is een bodemzaak aanhangig gemaakt met als inzet om de aandelentransactie van Doran aan zijn eigen Birux voor 20.000 gulden ongedaan te maken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.