Daarin staat oplossing voor problemen Aqualectra

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) heeft al in een beleidsnota voor de jaren 2011-2015 opgetekend dat de structuur van Aqualectra niet goed is en dat het beter zou zijn ‘opwekking’ en ‘distributie’ te splitsen. Dat schrijft Franciscus van der Heijden in een brief aan de minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP), kopie conform aan de Staten. Van der Heijden is gepensioneerd maar heeft een technisch bouwkundig bedrijf gehad en veel samengewerkt met het nutsbedrijf.

F05 Haal plan BTP uit de kast,,Na splitsing zouden dan opwekbedrijven concurrent-energie leveren wat kostenreductie voor de gebruiker kan betekenen. In de beleidsnota wordt eveneens aangegeven dat de regering toezicht moet houden op de installaties waarvoor concessies zijn gegeven. BT&P stelt dat ze dit kunnen doen, maar dan moeten daar opdrachten en middelen voor gegeven worden”, zo verhaalt Van der Heijden.

Hij verwijst naar een in 2012 ondertekende concessie voor Aqualectra opwekking en distributie door de toenmalige premier Gerrit Schotte en de directeur van Aqualectra, Darick Jonis. ,,Hierbij is aangegeven dat Aqualectra zorg moet dragen voor levering van elektriciteit op een efficiënte, effectieve, betrouwbare en veilige manier. Aqualectra heeft niet aan deze opdracht voldaan. Om die reden kan de concessie per direct worden opgezegd, waarna de splitsing van opwekking en distributie doorgevoerd kan worden”, zo is de kenner van mening.

Volgens hem moet het distributiebedrijf dan de opdracht krijgen om het netwerk te herzien en geschikt te maken voor de toekomst met meer wind- en zonne-energie. Verder stelt hij voor de wetgeving aan te passen waardoor het mogelijk is om zonnepanelen op huizen te plaatsen. Hiervoor moeten de laagspanningsnetten aangepast worden.

Hij deelt ook nog zijn kennis met betrekking tot de black-outs van de afgelopen periode. ,,Vanaf de KAE (‘de waterfabriek’ op Mundu Nobo, red.) gaan kabels voor een ringleiding van 66kV naar Parera en Palu Blanku. In het station KAE wordt de spanning van 66kV getransformeerd naar 30kV. Kabels van 30kV verbinden KAE met station rotonde Westpunt en van station rotonde Westpunt naar station Tera Kòrá. Op dit station zijn de windmolens aangesloten. Zoals we nu gezien hebben is deze installatie een zwak punt in de energievoorziening. Een verbetering zou zijn een subring 66kV te maken van KAE-rotonde Westpunt-Tera Kòrá.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.