Van onze redactie
Willemstad - Gilmar Pisas (MFK), behalve premier ook belast met Milieu en Natuur, was naar het aanziet de enige minister die iets wist over een uitgewerkt ontwerp voor een landsverordening die de introductie van een ‘zeeheffing’ beoogt.

zeeheffingHij stelt echter dat er voorlopig geen uitvoering aan het plan wordt gegeven, waarbij toeristen 55 dollar in rekening wordt gebracht voor het gebruik van strand, zee en binnenwateren van Curaçao.
De regeringsleider ontkent dat er vergevorderde en/of uitgewerkte plannen liggen, maar gaat er daarbij aan voorbij dat er al wel een Landsverordening houdende instelling van het Natuur- en milieubeheer fonds op tafel ligt inclusief een wijziging van de Eilandsverordening leges, precariorechten en retributies Curaçao. Ook de memorie van toelichting (MvT) is er, plus de voorlopige retributiebedragen. Dat hij verontwaardigd reageert is voor ingewijden dan ook op z’n minst merkwaardig, omdat geciteerd wordt uit de stukken. Stukken die onder meer in handen waren gekomen van sommige delen van de toeristische sector.
De gedachte is, zo staat te lezen, dat ‘een retributie wordt geïntroduceerd voor alle niet-ingezetenen waarbij ze bij de betaling hiervan een betalingsbewijs ontvangen waarmee zij zich tot de zee, de stranden der zee of binnenwateren van Curaçao kunnen wenden voor de uitoefening water(sport)activiteiten’.
,,De betaling dient te geschieden vóór de entree tot Curaçao voor toeristen. Dit geschiedt op jaarbasis.” Zo vermeldt de MvT. Ook wordt een retributie geïntroduceerd voor het uitvoeren van commerciële activiteiten die te maken hebben met gebruik van strand, zee en binnenwateren. ,,Bedrijven verdienen aan water(sport)activiteiten in de zee en op de stranden der zee en dragen daarom bij aan het behoud, de bescherming en het beheer ervan.”
Als laatste wordt een retributie geïntroduceerd voor dagtoeristen, zoals cruisetoeristen. Hiermee wordt een dagtarief vastgesteld voor toeristen die minder dan 24 uur op Curaçao verblijven en in die tijd gebruik maken of toegang willen tot de zee, de stranden of de binnenwateren. ,,Deze dagtoeristen hebben namelijk eveneens een impact op de natuur, waardoor een bijdrage verdedigbaar is en het systeem als geheel de lasten eerlijker verdeelt over alle gebruikers.”
Gistermiddag was er een meeting van stakeholders met Pisas. Het zou daarbij onder meer zijn gegaan over de vraag hoe, te zijner tijd, de opbrengsten uit de retributie kunnen worden verdeeld en besteed. Voorlopig echter, is nog een traject af te leggen voordat het zover is.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.