Statenlid Osepa wil het fijne weten van TeleCuraçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Statenlid Sheldry Osepa (PNP) vraagt zich af of interim-directeur Terrence ‘Terry’ Hernandez wel goed is geweest voor televisiestation TeleCuraçao.

,,Je zou denken dat als de tijdelijk aangestelde directeur schoon schip moest maken, hij het bedrijf in een betere staat zou achterlaten in plaats van een slechtere”, aldus Osepa. Hij verwijst naar de ontslaggolf die daar heeft plaatsgevonden. Laatstelijk nog van drie personen, te weten general manager Hugo Lew Yen Tai, Laureano Salazar en Zhurny Pieter. ,,Informatiebronnen melden dat Hernandez de problemen bij TeleCuraçao heeft vergroot. Een van deze informatiebronnen geeft aan dat op het moment dat Hernandez bij TeleCuraçao (of beter gezegd Curaçao Data & Television nv) kwam, het bedrijf over enkele miljoenen beschikte. Nu, aan het einde van Hernandez’ termijn, heeft het bedrijf niet eens 40.000 gulden ter beschikking. Deze informatie is zo verontrustend dat ik me afvraag wat de waarheid is.”
Osepa wil dan ook dat er met urgentie informatie wordt verschaft, omdat zowel crediteuren als overgebleven werknemers bezorgd zijn. Hij voegt een lijst met 29 vragen toe. De belangrijkste zijn of het waar is dat toen Hernandez begon er nog 2 miljoen gulden in kas was en nu nog maar 40.000. Ook wil het Statenlid weten wat de rol is geweest van de raad van commissarissen (RvC). Volgens zijn informatie zou bij brief van 19 mei 2022 door de RvC geklaagd zijn over de rol van de MFK-minister (van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper) die geen interesse leek te hebben in de televisiemaatschappij. De RvC zou in 2021 zelf een kandidaat of enkele kandidaten hebben voor de directeursfunctie. Daar wil Osepa ook duidelijkheid over. Verder zou de laatste ontslagronde gerelateerd zijn aan een forensisch onderzoek dat heeft plaatsgevonden. Dit rapport zou Osepa naar de Staten gestuurd willen hebben om in te zien. ,,Wat zijn eigenlijk de kosten geweest van dit onderzoek?”, zo wil het Statenlid verder weten. ,,En wat zijn de kijkcijfers? Wat zijn de inkomsten en uitgaven? Is er een plan om de werkomstandigheden te herstellen? Wanneer komt er een nieuwe directeur? En wordt het belang van een lokale gesubsidieerde televisiezender nog ingezien?”

Hernandez ‘nog steeds werkzaam’hernandez
,,Fake news. Ik ben niet ontslagen. Ik ben met vakantie en tóch nog steeds werkzaam.” Dat zegt Terrence ‘Terry’ Hernandez, dagen nadat deze krant hem om commentaar had gevraagd. Hij wijst erop dat de raad van commissarissen (RvC) niet de bevoegdheid heeft om te ontslaan; dat kan alleen de aandeelhouder. ,,De directeur van ATM/TeleCuraçao is nog altijd in functie.”
Ter illustratie en als bewijs stuurt hij een ‘tekst gericht aan het personeel van ATM’ (Antilliaanse Televisie Maatschappij). Het is afkomstig van John Loefstop, voorzitter van de RvC van Curaçao Data & Television (CD&T), moederbedrijf van ATM/TeleCuraçao.
,,In goed overleg met de heer Hernandez zijn we overeengekomen dat hij zijn welverdiende vakantiedagen opneemt, tot aan het moment dat zijn contract eindigt op 7 juli 2023.”
De RvC bedankt hem voor de verrichte werkzaamheden in de afgelopen periode (Hernandez werd een jaar geleden aangesteld als bestuurder van CD&T); deze krant berichtte vorige week dat zijn contract niet wordt verlengd.
In afwachting van de aanstelling van een nieuwe directeur neemt Loefstop tijdelijk waar wat betreft operationele en managementzaken. ,,Om de overdracht op verantwoorde wijze te laten plaatsvinden, kan de RvC altijd een beroep doen op de heer Hernandez, totdat de volledige overgang heeft plaatsgevonden.”
De commissarissen, onder wie ook Jacqueline Jansen, vragen het personeel van de nationale tv-zender in handen van de overheid om hen de nodige ruimte te bieden. ,,Ik beloof dat we zo snel mogelijk bij jullie terugkomen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.