‘Provocerende, privacy schendende, suggestieve en opruiende posts Silvania’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Vereniging Medische Professionals op Curaçao heeft ‘met verontwaardiging’ kennisgenomen van de recente acties van de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK) op Facebook. Zij doen daarover hun beklag bij minister-president Gilmar Pisas, partijgenoot van Silvania.

CMCIn een brief verwijst het bestuur van de Landelijke Vereniging Medische Professionals in Dienstverband Curaçao naar voorbeelden van op 23 juni 2023 geplaatste ‘onnodig provocerende, de privacy van onze leden schendende, uitermate suggestieve en onmiskenbaar van een opruiend karakter blijk gevende posts’.
Silvania schroomt daarbij niet ‘om ronduit onwaarheden te debiteren’ daar waar hij, in de wetenschap dat de door hem gestelde gegevens onjuist zijn, deze plaatst op Facebook. ,,Het handelen van de minister is onrechtmatig jegens de vereniging en haar leden en geeft blijk van het willen opruien van de gemeenschap in zijn hetze tegen de medisch specialisten in loondienst van het Curaçao Medical Center.”
Opvallend is dat deze klachtbrief, gedateerd 27 juni, niet werd gepost door de bewindsman. Hem wordt door criticasters dan ook selectieve transparantie verweten; alleen wat hem zo uitkomt, plaatst hij op sociale media. De rest liever niet.

Puberaal gedrag
,,Het handelen van de minister (Silvania, red.) is niet alleen onprofessioneel, maar ook respectloos en schadelijk”, vervolgt de brief van de medisch specialisten aan regeringsleider Pisas van het Land Curaçao. ,,De minister stelt zich in dezen, door zich over te geven aan niet anders dan als puberaal gedrag aan te duiden handelingen, niet op als van een staatsman - te weten een minister in het Koninkrijk der Nederlanden - verwacht mag worden.”
Als bewindsman van Gezondheid zou hij volgens de vereniging moeten begrijpen dat salarisgegevens vertrouwelijk zijn en behoren tot de privacy van individuen. ,,Het openbaar maken van deze (onjuiste) informatie ondermijnt niet alleen het vertrouwen en de ethiek binnen de medische sector, maar het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de betrokken specialisten.”
Door deze onthulling creëert de Silvania ‘een omgeving van verdeeldheid’ en ‘wantrouwen met betrekking tot medische professionals’. ,,Het salaris van een individu is het resultaat van hun harde werk, toewijding en expertise, en het openbaar maken ervan zonder toestemming is een grove schending van hun privacy.”
Dit zal, vervolgt het schrijven aan de premier, ongetwijfeld leiden tot gevoelens van frustratie en onrechtvaardigheid binnen de medische gemeenschap. ,,Als minister van Gezondheid heeft de minister de verantwoordelijkheid om de gezondheidszorg te bevorderen, niet alleen door beleid en regelgeving, maar ook door het creëren van een omgeving waarin medische professionals zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen.”
Silvania’s acties op sociale media hebben deze omgeving echter ‘ernstig aangetast’. De vereniging roept door tussenkomst van Pisas de minister op om zijn acties te heroverwegen en zijn excuses aan te bieden aan de medisch specialisten wier privacy is geschonden en over wie onwaarheden in de media zijn geuit. ,,Daarnaast vraagt de vereniging u als Raad van Ministers om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat dergelijke schendingen van privacy en gebrek aan respect en het opruien van de gemeenschap in de toekomst niet meer zullen voorkomen.”
De brief eindigt aldus: ,,Het is van cruciaal belang om onze medische professionals te ondersteunen en te erkennen voor hun waardevolle bijdragen aan de samenleving en de samenleving niet proberen op te ruien tegen de medisch specialisten. Laten we samenwerken om een omgeving te creëren waarin hun privacy wordt gerespecteerd en hun motivatie om hoogwaardige zorg te bieden wordt versterkt.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.