Nu is ook groothandel mogelijk met het buurland

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er kan weer volop geïmporteerd worden uit Venezuela. Dat was al mogelijk met de barkjes, maar nu is ook groothandel toegestaan. Dat wordt door het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) bekendgemaakt. De versoepeling gaat vandaag in, waarmee de situatie weer is zoals vóór de sluiting van de grens in februari 2019.

BarkjesdiSerunanDe Raad van Ministers heeft dit besloten na een verzoek van MEO-minister Ruisandro Cijntje (PNP). Het gaat nu dus om import via zee- en luchttransport. Het aantal dagen dat schepen vanuit Venezuela kunnen blijven in de Curaçaose wateren wordt verlengd van twee naar maximaal vier dagen. ,,Maar dan moet wel aangetoond worden dat twee dagen onvoldoende zijn voor het laden en lossen van de lading van en naar het schip”, zo wordt er door MEO aan toegevoegd.
,,Vanuit economisch oogpunt is het voor Cijntje uiterst belangrijk en noodzakelijk om de handelsactiviteiten met Venezuela te blijven stimuleren gezien de ontwikkelingen na de geleidelijke heropening van de grenzen tussen de landen”, aldus het ministerie. ,,Kleine economieën zoals die van Curaçao zijn uiterst kwetsbaar. ,,Het grootste deel van de economische crisis die we de afgelopen jaren op Curaçao hebben doorgemaakt, begon als gevolg van de grenssluiting met Venezuela in 2019. De Covid-19-pandemie maakte de crisis nog erger. Juist in dit kader vindt MEO het essentieel om de handelsactiviteiten weer op gang te brengen.”
In het besluit van de ministerraad wordt onderscheid gemaakt in groothandel en detailhandel. Schepen die groothandelsproducten importeren uit Venezuela brengen producten naar onder andere supermarkten en vullen ook enkele producten aan voor de kleinere barkjes aan de Sha Caprileskade. Uitgelegd wordt dat groothandelsvaartuigen zonder beperkingen opnieuw alle producten uit Venezuela mogen importeren, met uitzondering van verboden producten zoals goud, kippeneieren en bepaalde groenten en fruit. De drijvende markt wordt beschouwd als detailhandel, wat betekent dat ze alleen vis, fruit en groenten uit Venezuela en acht extra producten zoals suikerblokken, kokosolie, avocado-olie, kruidnagel, ayaka-bladeren en touw.
Het is de bedoeling om naast deze verruimde import betere controles uit te voeren en de grenzen te beschermen tegen mogelijke illegale import van producten en smokkelpraktijken. Voordat het besluit van de ministerraad werd genomen, heeft Cijntje overleg gepleegd met alle relevante stakeholders die deel uitmaken van de werkgroep belast met de heropening van de grens met Venezuela.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.