Van onze redactie
Willemstad - Duizenden (belastingrestitutie)aanslagen zijn de afgelopen periode uitbetaald. Volgens een persbericht van Financiën is hier een bedrag mee gemoeid van circa 6,4 miljoen gulden.

RestitutieHet hoofd van de Inspectie der Belastingen, Jamila Isenia, had aangekondigd dat de Belastingdienst de uitbetaling van restitutie per 3 november zou voortzetten. Volgens de rapportage gaat het in totaal om meer dan 14.000 aanslagen die in de periode van 21 oktober tot en met 3 november zijn uitbetaald. Het grootste gedeelte betreft inkomstenbelasting (ib).
Daarnaast is er restitutie uitbetaald voor premies aov (ouderdomsverzekering), avbz (bijzondere ziektekosten) en bvz (basisverzekering ziektekosten). ,,Houdt u er wel rekening mee dat de restitutie eerst wordt verrekend met eventuele openstaande schulden zoals afvalstoffenbelasting, ozb (onroerendezaakbelasting) en/of resterende middelen. Het uiteindelijke bedrag op uw bankrekening kan in sommige gevallen dus lager uitvallen”, meldt Financiën.
Er liggen momenteel nog 1.098 aanslagen met een waarde van 1,6 miljoen die nog niet zijn uitbetaald omdat de bankgegevens van de belastingplichtige niet bekend zijn bij de Belastingdienst. De belastingplichtige zal hiervoor een brief per post ontvangen. De fiscus verzoekt degenen waarvan de bankgegevens nog niet bekend zijn om dit zo snel mogelijk te melden bij de Belastingdienst.
De teller van de voorraad aangiften staat nu op 16.892. Minister Javier Silvania (MFK) verwacht dat de Inspectie de aanslagen conform de wetgeving binnen drie maanden oplegt en heeft de Inspectie geïnstrueerd om 80 procent van de aanslagen middels het geautomatiseerde systeem op te leggen. De Ontvanger dient de betalingen binnen twee dagen te voldoen. De bewindsman zal de situatie ‘blijven monitoren’ door wekelijks met het management van de Belastingdienst en het personeel om tafel te zitten.
De minister blijft benadrukken dat zijn aanpak wat betreft restitutie ‘géén politieke belofte of gunst is’. De wet beschermt de rechten van de belastingbetaler, en het ontvangen van de verschuldigde restitutie is hier onderdeel van. Zoals eerder aangegeven, kan de belastingplichtige bezwaar maken tegen een beslissing van de Belastingdienst of in beroep gaan. De belastingbetaler heeft ook een aantal plichten, zoals het tijdig en volledig indienen van de belastingaangifte.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.