Van onze redactie
Willemstad - Refineria di Kòrsou (RdK) en de Koninklijke Marine zijn een samenwerking aangegaan om ‘Vlot 129’ - een vlot van dertig bij acht meter met een gewicht van 80 ton, gelegen in de wateren bij Jetty 11 naast de Isla-raffinaderij - te bergen.

RdK1Het object veroorzaakt gevaar voor het havenverkeer en RdK was op zoek naar een manier om het van de bodem te verwijderen. De Defensie Duikgroep Koninklijke Marine zag de situatie als een mooie kans om een oefening uit te voeren onder realistische omstandigheden en met de nodige uitdagingen.
Het team heeft gedurende twee weken onderwaterwerkzaamheden verricht om het object te ontmantelen. De bedoeling is om volgend jaar het materiaal uit het water te halen. Ondanks de uitgebreide voorbereiding bleek dat de uitvoering de nodige uitdagingen met zich meebracht. Toch blikt het team terug op een succesvolle training waarbij een groot gedeelte van het werk is volbracht.
Vlot 129 is eigendom van RdK. Het is enkele jaren geleden bij Jetty 9 gezonken tijdens reparatiewerkzaamheden. Toentertijd slaagde men erin het naar Jetty 11 te verplaatsen. Echter, het lukte ondanks verwoede pogingen niet om het vlot bij Jetty 11 van de zeebodem te krijgen in verband met het gewicht van het vlot en de afstand waarvandaan getracht werd het uit het water te krijgen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.