Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie goedkopere benzine wil, moet proberen nog even te wachten met tanken, want vanaf dinsdag 1 november kost een liter aan de pomp 2,35 gulden. Dat scheelt bijna een kwartje, namelijk ruim 23 cent, per liter. Mogas 95-benzine kost nu nog 2,58 gulden.

pompDiesel wordt juist iets duurder. In plaats van 2,15 gulden per liter LSD (low sulfur diesel) wordt het gereguleerde tarief 2,19 gulden. Zo blijkt uit een publicatie van Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P) namens de regering van Curaçao.
De daling van het eindgebruikerstarief voor Mogas 95 is het resultaat van een forse daling van de aankoopprijs (bijna 1,39 gulden tegen eerder 1,69 gulden) in combinatie met een stijging van de correctie in de overschot/tekort-component. Zo luidt de toelichting. De overige marges voor Curoil (11 cent) en de pomphouders (17,5 cent per liter) blijven, zoals altijd, gelijk.
De stijging van het eindgebruikerstarief voor LSD diesel is het resultaat van een stijging van de aankoopprijs (1,72 gulden tegen eerder 1,65 gulden) in combinatie met een daling van de correctie in de overschot/tekort-component.

In lijn met internationale noteringen
,,Deze prijsontwikkelingen - waaronder de uiteenlopende ontwikkeling tussen Mogas en LSD - zijn in lijn met de internationale prijsnoteringen”, aldus de officiële uitleg. Met de kanttekening dat er ‘sinds september weer sprake is van een stijgende trend en voor dieselproducten bovendien in zeer sterke mate’.
Stroom en water geproduceerd en geleverd door nutsbedrijf Aqualectra worden iets duurder. Zeker bij elektriciteit is het echter marginaal: het laagste tarief voor huishoudelijk verbruik wordt per 1 november bijna 79 cent per kilowattuur (is nu iets meer dan 78 cent). Bij leidingwater wordt het voordeligste tarief voor huishoudens 9,69 gulden per kuub (is nu ruim 9,67 gulden).
,,De lichte stijging van de elektriciteitstarieven is het resultaat van enigszins lagere gemiddelde brandstofkosten voor de productie van elektra en een hogere correctiefactor over september 2022”, meldt de regering. ,,De lichte stijging van de watertarieven is het resultaat van enigszins hogere elektriciteitskosten voor de productie van water en een lagere correctiefactor over september 2022.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.