Monumentenfonds viert 30-jarig bestaan

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens een masterclass over erfgoed is de zogenoemde Main Street-aanpak geïntroduceerd. Main Street is een programma dat oorspronkelijk is opgezet door het Amerikaanse Nationale Fonds voor Historisch Behoud en biedt een kader voor economische ontwikkeling binnen de context van erfgoedgebieden.

mainstreetBijna veertig lokale professionals en studenten nemen deel aan de intensieve, interactieve masterclass die tot morgen duurt. Aan het eind van de week zullen zij voor de aangewezen gebieden aanbevelingen hebben ontwikkeld voor acties op korte en middellange termijn. De Stichting Monumentenfonds Curaçao is ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan gastheer en coördinator van de masterclass.
,,Main Street is een uitgebreide, stapsgewijze benadering van op erfgoed gebaseerde economische ontwikkeling via ‘vier punten’, te weten organisatie, ontwerp, promotie en economische vitaliteit. Main Street wordt wel de meest kosteneffectieve benadering van economische ontwikkeling genoemd die al 40 jaar in de Verenigde Staten bestaat met deelname van meer dan 2.500 gemeenschappen”, zo wordt uitgelegd over de masterclass in het kader van Willemstad Werelderfgoedstad.
,,De publieke, private en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) op Curaçao zetten zich sterk in om deze erfgoedgebieden zo economisch, sociaal en cultureel levendig mogelijk te maken”, zo wordt aangevoerd, en daarom is voor alle betrokkenen de masterclass georganiseerd.
Om te onderzoeken hoe historische gebieden nieuw leven kan worden ingeblazen, hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en IHS, een Rotterdams instituut voor stadsbeheer en huisvesting, samen met het Amerikaanse bedrijf Heritage Strategies International (HSI) de masterclass van een week georganiseerd onder de naam ‘World Heritage meets Main Street’.
De masterclass is een vervolg op de ‘Course on Urban Heritage Strategies for World Heritage Cities’, zoals die in 2020 en 2021 in Nederland werd gegeven. Bij die training waren ook Curaçaose professionals betrokken, die hier enthousiast op reageerden.
De cursus is interactief, waarbij de deelnemers uiteindelijk zowel uitdagingen als aanbevelingen voor commerciële gebieden binnen het werelderfgoed identificeren. De masterclass wordt gegeven door Donovan Rypkema, voorzitter van Heritage Strategies International, samen met HSI-collega’s Rodney Swink en Katlyn Cotton. Zij worden bijgestaan door Nanette de Jong, architectonisch adviseur bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Remco Vermeulen, cursuscoördinator voor het Urban Heritage Strategies-programma bij IHS. Er worden ook presentaties gegeven door Curaçaose deskundigen om de lokale context voor de Main Street-aanpak aan te reiken.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.