GMN-minister: FKAK mogelijk onheus afgeroomd

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Dorothy Pietersz-Janga (MFK), heeft een projectteam in het leven geroepen met de opdracht om onder andere te werken aan een intern reorganisatietraject van de Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK).

FKAKOok geeft zij aan dat er op een later tijdstip onderzoek gedaan zal worden naar de afroming van 4,2 miljoen gulden in de jaren 2018 en 2020 waardoor de ambulancedienst geen nieuwe wagens kon aanschaffen en investeringen kon doen in de huisvesting. Intussen is er bij de minister van GMN een verzoek ingediend voor financiering van het aanvullen van de huidige vloot. ,,Het verzoek ligt thans bij het ministerie van Financiën voor toetsing en advies”, aldus de minister in een schrijven in antwoord op in juni van dit jaar gestelde vragen van Statenlid Giselle Mc William (MAN). De projectgroep die de minister elders in het schrijven ook werkgroep noemt is ingesteld naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab). De werkgroep bestaat uit leden van het ministerie van GMN en het bestuur van FKAK ‘die in de komende maanden aan een actieplan zal werken voor de reorganisatie van FKAK, die een verantwoorde ambulancezorg dient te leveren’. Het Soab-onderzoek is indertijd gestart na acties door het personeel van FKAK, zo legt de minister nader uit. Het resultaat van het rapport is besproken met het bestuur en de raad van commissarissen (RvC) van de ambulancestichting. De aanbevelingen uit het rapport zijn ook gedeeld met de ambtenarenvakbond Abvo en de zorgbond CBV.
Maar, zo benadrukt Pietersz-Janga in haar antwoord, het is niet zo dat er te weinig ambulances zijn en dat om die reden mensenlevens in gevaar zijn, zoals Mc William suggereert. ,,De FKAK beschikt op dit moment over zeven ambulancevoertuigen, zijnde vier voertuigen uit het jaar 2014 en drie voertuigen van het bouwjaar 2017. Van dit aantal is er één in reparatie en zijn er dus zes ambulancevoertuigen operationeel gereed. De FKAK houdt zich dan ook aan de wettelijk vereiste paraatheidnorm en het in de door de minister van GMN afgegeven vergunning (2021) aangepaste aantal ambulancevoertuigen.” De minister legt vervolgens uit dat er in elk geval drie ambulances beschikbaar zijn, op elk van de ambulanceposten op Barber, Zakitó en Montaña, één en een reserve, zoals in de vergunningsvoorwaarde is opgenomen.
Over het aantal ambulances legt de minister nog uit dat de vier ambulances in 2014 op eigen kracht gekocht zijn evenals de drie in 2017. Een paar jaar later zouden er weer drie op eigen kracht gekocht worden, zo was de bedoeling maar ‘helaas werd tussen de jaren 2018 en 2020 4,2 miljoen gulden van FKAK door de overheid afgeroomd’. ,,Hierdoor was de FKAK niet meer in staat om de geplande investeringen, waaronder die in huisvesting en drie nieuwe ambulancevoertuigen, te doen. Mogelijk is deze afroming onrechtmatig gedaan. Naar deze afroming wordt op een later tijdstip onderzoek gedaan.”
De minister legt hier ook nog bij uit dat FKAK als vergunninghouder verantwoordelijk is om verantwoorde ambulancezorg te leveren en over kwalitatief deskundig personeel en deugdelijk materiaal moet beschikken.
Ten aanzien van het personeel geeft de minister aan dat dit in Nederland wordt opgeleid bij de Academie voor Ambulancezorg en dat op 25 juli een training is opgestart voor de duur van negen maanden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.