Internationaal team mede gesponsord door National Geographic

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Cultural Landscapes Project (CCLP) is in de eerste fase. Het gaat om een uniek archeologisch project op internationaal niveau, een samenwerking tussen stichting Nationaal Archeologisch en Antropologisch Museum (NAAM) met drie universiteiten, respectievelijk uit Canada, Australië en Duitsland, een Amerikaans softwarebedrijf en mede gesponsord door National Geographic Society.

Archeologie3NAAM: ,,Studenten, wetenschappers van de verschillende universiteiten en onze eigen lokale archeologen, onderzoeken gedurende vijf weken naar overblijfselen van bewoners uit het verleden die een impact hebben gehad op de biodiversiteit van het eiland.”
Zo wordt de vraag beantwoord wat voor invloed slavernij, urbanisatie en industrialisering hebben gehad op het eiland. ,,Dit zijn stellingen om onze culturele en natuurlijke erfenis te bepalen, maar wij leven ook in een tijdperk waarbij milieu en klimaatverandering van grote invloed zijn op ons dagelijks leven. Dit project is dus niet alleen van belang voor ons erfgoed, maar ook om te benadrukken wat voor invloed wij als huidige bewoners uitoefenen op de natuur en de natuur op ons”, zo wordt nader uitgelegd. Ondanks het integraal en vakoverstijgend belang van het CCLP-project, krijgen soortgelijke projecten niet de nodige aandacht. Als een non-profitorganisatie beschikt stichting NAAM ook niet over de nodige middelen om hier publiciteit aan te geven. ,,Desondanks willen we proberen verandering teweeg te brengen en betrokkenheid te creëren door het organiseren van een open dag voor het publiek”, aldus de instelling.
Stichting NAAM beschikt over veel visueel materiaal waaronder digitale uitnodigingen, foto’s en videobeelden. Aangezien het project nog in volle gang is en de archeologen in het veld zullen zijn, zal medewerker Nifa Ansano assisteren met het geven van informatie over het CCLP-project en de open dag, gedurende de week van 25 tot 30 juli. De open dag is op zaterdag 30 juli bij NAAM in Pietermaai, van 11.00 tot 16.00 uur. Daar kan kennisgemaakt worden met het archeologisch team van lokale en internationale deelnemers.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.