Er wordt rekening gehouden met internationale milieunormen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In een verklaring van Refineria di Kòrsou (RdK) wordt met klem en in hoofdletters gesteld dat ‘de toekomstige exploitatie van de raffinaderij in overeenstemming zal zijn met de lokale wetten en internationale milieunormen’.

RdKOp dit moment zijn er onderhandelingen gaande tussen RdK en Curaçao Petroleum Refinery (CPR), de ‘preferred bidder’ voor de exploitatie van de raffinaderij. ,,RdK en CPR onderstrepen de inzet om de Curaçaose raffinaderij te exploiteren in overeenstemming met de internationale milieunormen zoals vastgelegd in onze wetgeving. Dit is voor beide partijen een primaire intentie geweest tijdens de onderhandelingen die worden gevoerd om tot een Heads of Agreement te komen”, aldus de verklaring. Gesteld wordt dat de onderhandelingen voorspoedig verlopen. RdK: ,,De partijen zijn enkele malen bijeengekomen met het stellige doel zo spoedig mogelijk tot een overeenkomst te komen. De ondertekening van de Heads of Agreement zal voor de partijen de weg vrijmaken om hun onderhandelingen af te ronden en uiteindelijk tot een akkoord te komen over de langetermijnexploitatie van de raffinaderij en de terminal in Bullenbaai.” De verklaring volgt op een rechterlijke uitspraak in de kortgedingzaak die Foundation Clean Air Everywhere (CAE) had aangespannen. Afgelopen week besliste de rechter dat het Land moet zorgen voor wettelijk verankerde scherpere normen om de bevolking te beschermen tegen schadelijke uitstoot door de raffinaderij. CAE eiste dat de uitstoot bij herstart van de raffinaderij voldoet aan moderne eisen, zodat de kwaliteit van leven en de gezondheid van de bewoners onder de rook niet opnieuw worden aangetast. ,,Die moderne luchtkwaliteitseisen zijn nog steeds niet opgesteld, maar het Land wil wél binnenkort de raffinaderij opstarten”, zo werd hierover opgemerkt door stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc). Caribbean Petroleum Refinery bv (CPR) werd medio juni opgericht evenals CPR Holding bv. Luis Giusti Lopez is een van de bestuurders. De lokale directeur, die zowel bij de werkmaatschappij als bij de holding in de top zit, is Erchenel Doran. Andere bestuurders zijn de Venezolaan Alejandro Marquez Bustos en Raul Socorro Herrera, geboren in Venezuela maar met de Amerikaanse nationaliteit. De holding heeft ook nog twee andere bestuurders, namelijk de Venezolaanse Amerikaan Billy Steblina en de in Syrië geboren Venezolaan Mouada Chaar Chaar.

Reactie GIK
Ex-politicus Rutsel Martha maakt van de gelegenheid gebruik GIK Refineria bv weer in de schijnwerpers te zetten. ,,GIK in oprichting (i.o.) verzekert dat zij in staat is het Emmastad Refinery Complex vanaf de eerste dag te exploiteren binnen de milieunormen zoals bekrachtigd in het vonnis van de rechtbank van 19 juli 2022”, aldus Martha. Hij vertegenwoordigt Grupo Internashonal Kòrsou (GIK) dat een van de drie overgebleven kandidaten was om mee verder te onderhandelen. De RvC van RdK koos tegen het advies van een speciale headhuntingcommissie belast met het zoeken naar een nieuwe exploitant in, voor GIK. Dit kostte enkele leden van de RvC de kop. Martha: ,,Wij vinden deze uitspraak van groot belang voor de bescherming van de Curaçaose gemeenschap en zijn van mening dat de volledige naleving van de internationale normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een basisbehoefte en -verplichting is voor elke verantwoordelijke exploitant van de raffinaderij.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.