Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In het kader van haar #tourismmatters-campagne heeft de 50-jarige Curaçao Tourism and Hospitality Association (Chata) gisterochtend via social media een video gedeeld met een stille boodschap in het Papiaments die bedoeld is als wake-up call voor de Curaçaose gemeenschap.


Chata campagne,,Het is de hoogste tijd dat een ieder zich inzet voor het toerisme, voor het te laat is”, zegt Chata’s ceo Miles Mercera.
‘Dushi isla? Asina no!’, zo luidt de boodschap van de clip, waarin achter elkaar zwerfafval, gebrek aan respect voor de medemens, onvriendelijke bejegening van toeristen, diefstal in auto’s en gewapende overvallen op toeristen - met machete - worden gehekeld. ,,Zo kan het niet langer”, zegt Mercera, die het 50-jarig bestaan van Chata als momentum ziet voor een harde boodschap aan de gemeenschap. Dat er mensen zijn die de video tegen de borst stuit, en die de paginagrote advertenties in de dagbladen als zeer confronterend ervaren, daar is Chata op voorbereid, zegt hij. ,,We zijn er ons van bewust dat onze campagne een schrikeffect heeft, en dat is ook onze bedoeling. De gemeenschap moet wakker geschud worden.”
Er is op Curaçao elke dag sprake van geweld tegen of asociale bejegening van toeristen, aldus de ceo van Chata. ,,We krijgen de rapporten via het Curaçao Toerisme Bureau. Het is dieptreurig wat er allemaal gebeurt, elke dag weer.” De overval op een Duits echtpaar een paar weken geleden op Westpunt, waarbij de man met een machete werd toegetakeld, is geen uitzondering, zegt Mercera. ,,Kort daarna is een toerist bij een hotel op Bándabou door een tiener aangevallen en met een honkbalknuppel geslagen. Om een beetje cash geld te kunnen bemachtigen.”
Vele van deze berichten bereiken de media niet, stelt Mercera vast. ,,Dit slechte nieuws wordt angstvallig achtergehouden, men wil voorkomen dat het imago van het eiland wordt geschaad. Chata is van mening dat het beter is om het ‘out in the open’ te gooien, om het bespreekbaar te maken.”
Chata wil met de campagne – er komt nog veel meer, zo kondigt de ceo aan – een brede maatschappelijke discussie uitlokken. ,,Op het gebied van toerisme lopen we kansen mis, terwijl het voor iedereen duidelijk mag zijn dat we het toerisme nodig hebben voor de ontwikkeling van de economie. Wat gaan we doen: eerst werkgelegenheid creëren, inkomen genereren en dan in onderwijs en gezinsbegeleiding investeren om drop-outs en criminaliteit te voorkomen? Of willen we eerst het onderwijs verbeteren? En zo ja, waar komt het geld daarvoor dan vandaan? Er moeten prioriteiten worden gesteld. Voor ons is duidelijk: op het gebied van toerisme kan het zo niet langer. Er ligt een masterplan toerisme klaar, een vijfjarenplan, tot en met 2020, maar fondsen om het uit te voeren zijn er niet.” Stilstand betekent achteruitgang, zegt Mercera. ,,We moeten gezamenlijk werken aan onze toekomst. Het is tijd dat we onze zwakke punten identificeren, bespreekbaar maken en met oplossingen komen. Het heeft geen enkele zin om zaken te verdoezelen, of mooier voor te stellen dan ze zijn. We moeten knelpunten aanpakken en verbeteren, ervoor zorgen dat we vooruitgang boeken. Naarmate wij het beter krijgen, zullen we dat ook uitstralen. Een volk dat blij en gelukkig is, deelt dit graag met anderen. Automatisch komt dat de gastvrijheid en de service aan toeristen ten goede.”
Op pagina 8
‘Schrikeffect werkt averechts op toeristen’


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.