Van onze correspondent
Kralendijk - De vakbonden van Bonaire dreigen het eiland morgen plat te leggen. Ze willen op die manier aan de Nederlandse regering duidelijk maken dat de korting op pensioenaanspraken onaanvaardbaar is. Of de staking inderdaad doorgaat, zou gisteravond worden besloten. Maar de kans dat het tot een ander besluit zou komen, leek bij het ter perse gaan van deze krant klein.


Algemene stakingMet ingang van deze maand worden de pensioenen die zijn ondergebracht bij het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) met 3,5 procent gekort. Onder gelijkblijvende omstandigheden dreigt in 2018 een korting van 12 procent. Vrijdag werd bekend dat staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) geen redenen zag in te gaan op het verzoek om de korting uit te stellen. ,,Arrogant en respectloos”, vindt Robert Sances van ambtenarenbond Abvo. ,,We hebben alleen maar wat extra ruimte gevraagd om tot een oplossing te komen.”
Wat bij de bonden voor werknemers bij de overheid, in het onderwijs en in de zorg verkeerd is gevallen, is dat er geen enkele reactie is gekomen op de petitie die op 22 maart is ingediend bij Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella. ,,Niet eens een ontvangstbevestiging.” In slechte aarde viel ook dat directeur Jan Helmond van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN), bij een bezoek van de vakbondsleiders vrijdagmiddag, hen de spelregels overhandigde die voor overheidspersoneel bij acties gelden. ,,De pensioenkorting geldt nota bene ook voor hem”, aldus Charles Mercelina van politiebond NAPB-BES. ,,We hebben dat als een dreigement ervaren.” In de regels staat onder andere dat actievoerende politieagenten niet in uniform en niet gewapend mogen zijn. Ook mag de openbare orde niet worden verstoord. De staking is volgens Marcelo Anthony van de vereniging van vakbonden (Usibo) ‘plan B’. ,,Nederland moet duidelijk gemaakt worden dat wij dit niet accepteren.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.