Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Tijdens de bijeenkomst in het Renaissance heeft Guangdong Zhenrong Energy Co (GZE) de Isla-vakbonden gisteren getracht te overtuigen van de goede intenties van het Chinese oliebedrijf. Zo is bijvoorbeeld toegezegd dat de huidige werknemers van de Isla-raffinaderij bij de geplande overname door GZE allemaal aanblijven.


islaGZE heeft gisteren niet alleen de werkgelegenheid van de huidige werknemers verzekerd, maar ook beloofd voor meer arbeidsplaatsen te zullen zorgen. ,,Als een bedrijf dat eigendom is van de staat heeft GZE de intentie de energie-infrastructuur te verbeteren, bij te dragen aan duurzame economische ontwikkeling en het verbeteren van de arbeidszekerheid”, aldus directeur Chen Bingyan in een schriftelijke verklaring naar aanleiding van de meeting met vakbonden in het Renaissance Hotel en Casino.
Het oliebedrijf kondigde gisteren aan dat zij rond juni volgend jaar een Work Force Development Program zal implementeren. Hiervoor zullen specialisten van de China Petroleum University naar Curaçao afreizen. Zij gaan in samenwerking met de Universiteit van Curacao dit programma voor instructie, opleiding en bijscholing van personeel ontwikkelen.
GZE verklaart dat het Work Force Development Program niet alleen de raffinaderij betreft, maar ook ‘andere gebieden zoals logistiek, financiën en toerisme’. En voegt daaraan toe: ,,GZE hecht grote waarde aan evenredigheid, gelijke kansen en gelijke geldelijke vergoeding, en zal dit na de overname afdwingen.”
GZE werkt momenteel aan een feasability study, het zogenoemde Front End Engineering Design (Feed). Dit is naar verwachting in januari 2017 in concept klaar. Belangrijk onderdeel is het terugdringen van de vervuiling door de raffinaderij. GZE zegt Seven Seas Water te hebben benaderd voor de ontwikkeling van een plan voor de recycling van water. Dit zou een eind moeten maken aan de vervuiling van de haven met afvalwater van de raffinaderij. Het oliebedrijf stelt snel over te willen gaan op liquefied natural gas (LNG), ‘mits Refineria di Korsou en PdVSA daar hun goedkeuring aan verlenen’.
De exacte inhoud van het Front End Engineering Design dient vóór 30 april 2017 aan de nieuwe regering van Curaçao te worden gepresenteerd.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).