Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Jacinta Constancia, Statenlid voor MFK en nummer twee op de lijst, is net zoals haar partijleider bereid een stapje terug te doen en zich terug te trekken uit het parlement zolang het strafrechtelijk onderzoek naar haar nog loopt.
Dat heeft Gerrit Schotte, de partijleider van MFK, gisterochtend tijdens een interview bij Mòru Bondia bekendgemaakt.

constanciaConstancia zou dit dinsdagmiddag na de persconferentie van Schotte bij het partijkantoor van MFK in Saliña tegen de partijleider hebben gezegd. ,,Als zij als verdachte ook een obstakel vormt voor onderhandelingen met MFK, trekt ze zich ook terug”, aldus Schotte gisterochtend.

Constancia is verdachte in de beruchte mondkapjeszaak Dubnium. In deze zaak wordt onderzoek verricht naar fraude bij de bestelling van 40.000 mondkapjes op Curaçao waarbij mogelijk ook Constancia - die van 2010 tot 2012 minister van Gezondheid was - betrokken was. Het onderzoek is onderdeel van het project Duradero dat onder meer tot doel heeft de financieel-economische criminaliteit op Curaçao te bestrijden. Bij dit project speelt het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) een belangrijke rol. Schotte liet gisteren weten dat de zaak van Constancia op 17 oktober wordt behandeld.
Het nieuws van het mogelijke terugtrekken door Constancia komt een dag nadat Schotte zelf liet weten bereid te zijn een stap terug te zetten om zo de ruimte te bieden aan zijn partij MFK om toch nog deel uit te maken van de onderhandelingen voor de formatie van een nieuwe regering. Wel blijft hij de leider van MFK.
Schotte werd eerder dit jaar veroordeeld door het Gerecht in Eerste Aanleg voor ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. De meeste partijen die nu een of meer zetels in de Staten hebben behaald, hebben eerder publiekelijk verklaard niet met Schotte en zijn MFK te zullen samenwerken.
Schotte werd vanaf het moment dat hij officieel als verdachte werd aangemerkt geadviseerd door mede-Statenleden om de eer aan zichzelf te houden en af te treden, hetgeen de oud-premier steeds weigerde. Gisteren liet hij bij TeleCuraçao weten niet eerder te hebben willen aftreden omdat zijn partij het dan niet zo goed zou hebben gedaan bij de verkiezingen. ,,Als ik eerder was afgetreden, hadden we nu misschien nul zetels. MFK met Schotte aan het hoofd was de beste keus en optie voor de partij.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).