Behandelstaf stuurt brandbrief naar minister GMN.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op Curaçao heeft in een brief aan de demissionair minister van Gezondheid, Milieu en Natuur haar zorgen geuit over de ‘zorgelijke situatie’ binnen de GGZ op Curaçao. ,,En binnen onze instelling in het bijzonder.”

ggz1

De brief is ondertekend door zeventien personen die samen de behandelstaf van de GGZ op Curaçao vormen. ,,Het bieden van goede geestelijke gezondheidszorg op Curaçao staat al langere tijd sterk onder druk van financiële problemen in de gehele sector.” Ondanks positieve evaluaties is de GGZ geen uitzondering, stelt de behandelstaf. ,,Als gevolg van de financiële nood is er de afgelopen jaren op verschillende kritieke punten bezuinigd waardoor het niveau van de zorg onder druk is komen te staan.”
Patiënten veroorzaken overlast doordat er onvoldoende frequente en intensieve ambulante zorg geboden wordt, stelt de groep. Ook lukt het niet de behandeluren door gedragsdeskundigen te intensiveren waardoor er tragere behandelingen zijn met langere opnames. De patiënten verblijven bovendien in gebouwen die in deplorabele staat verkeren, stellen de behandelaren. Ook privacy van de patiënt laat te wensen over.
De preventieve projecten zijn stilgezet en ook lukt het niet voldoende om familie te ondersteunen zodat ze de zorg beter kunnen volhouden en overnemen. Rehabiliterende activiteiten om opname te voorkomen of te verkorten vinden ook onvoldoende plaats, aldus de groep in de brandbrief aan de minister. ,,Het niet interveniëren in deze toestand heeft op korte termijn verstrekkende gevolgen voor patiënten.”
De GGZ vreest het sluiten van afdelingen, minder personeel en dus minder aandacht voor de patiënt, minder specifieke therapieën en het op de baan schuiven van de ontwikkeling van een kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie. ,,Met minder financiële middelen zal de zorg terugvallen naar het oude bad, bed, brood en pillen. Dit terwijl Curaçao als land in het Koninkrijk maar ook in de Cariben juist opvalt door zijn kwaliteit van zorg.”
De brief is op 7 oktober verstuurd aan de demissionair minister van Gezondheid, Milieu en Natuur, Siegfried Victorina. Hij was gisteren niet beschikbaar voor een reactie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie vanDE TELEGRAAF
Telegraaf

HetANTILLIAANS DAGBLADis de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).