Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Meteorologische Dienst (Meteo) van Curaçao heeft een nieuwe app gelanceerd voor mobiele telefoons waarmee de communicatie voor weerspatronen moet worden verbeterd en tijdig waarschuwingen geuit kunnen worden bij extreme weersomstandigheden.

meteoapp

De app is nu verkrijgbaar voor IOS-systemen en zal aan het eind van de maand ook te downloaden zijn voor Android-systemen. Met de app krijgt de gebruiker informatie over de actuele weersomstandigheden bij Hato en andere weerstations op Curaçao en internationale stations, weersvoorspellingen, kaarten met indicaties van regen en bewolking en links naar de website en Facebookpagina van de Meteo.
Het orkaanseizoen is inmiddels van start gegaan - op 1 juni - en volgens de Meteo zijn de verwachtingen dat er 10 tot 16 stormen met een naam, waarvan 4 tot 8 orkanen en tussen de 1 en 4 intense orkanen tot ontwikkeling zullen komen boven het Atlantische orkaangebied (Noord-Atlantische Oceaan, Caribische Zee en de Golf van Mexico). ,,Dit betekent dat de activiteit dit jaar naar verwachting iets hoger zal zijn dan vorig jaar, maar nog altijd nabij het gemiddelde. Het gemiddelde over de periode 1981-2010 is 12 stormen per jaar, waarvan 6 zich ontwikkelen tot orkaan en twee tot een zware orkaan (categorie 3 t/m 5)”, zegt de Meteo, die blijft benadrukken dat niet gedacht moet worden dat het dit seizoen niet noodzakelijk is om zich voor te bereiden op de mogelijke effecten van een tropische storm of orkaan. ,,De ervaring leert dat ook in een rustig seizoen slechts één tropische storm of orkaan land (of een groot schip) hoeft te bereiken om het een vernietigend seizoen voor een bepaalde gemeenschap te maken. Het bekendste voorbeeld hiervan was orkaan Andrew in augustus 1992. Recentere voorbeelden hiervan waren orkaan Gonzalo in 2014 en orkaan Joaquin vorig jaar. Tropische storm Erika veroorzaakte in augustus vorig jaar zeer zware regenbuien op het eiland Dominica, waarbij meer dan 30 doden te betreuren vielen en ook de materiële schade was enorm.”
Hoewel Curaçao zich nabij de rand van de zogenaamde hurricane belt bevindt, is het volgens de Meteo aan te raden dat de bevolking zich elk jaar toch voorbereidt. ,,Men moet rekening houden met de effecten, die een orkaan met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld zeer harde wind, zeer ruwe zee en een hoge waterstand aan de kust en ook zware en langdurige regenval, die voor ernstige overstromingen kan zorgen.”
De te nemen maatregelen staan vermeld in een brochure die de Meteo heeft uitgegeven en gedownload kan worden van de website. Via de Facebookpagina van de Meteo worden significante ontwikkelingen in het weer belicht.
De namen die voor de tropische stormen en orkanen van dit jaar gereserveerd zijn, luiden: Alex, Bonnie, Colin, Danielle, Earl, Fiona, Gaston, Hermine, Ian, Julia, Karl, Lisa, Matthew, Nicole, Otto, Paula, Richard, Shary, Tobias, Virginie en Walter. Orkaan Alex ontstond al zeer vroeg dit jaar, in januari, en zwakte na twee dagen snel af nabij de Azoren. Tropische storm Bonnie ontstond eind mei nabij de kust van South Carolina in de Verenigde Staten en zwakte een dag later boven land af.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.