Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Het uitgangspunt van de inrichting van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) is dat het verblijf in het ziekenhuis zo kort mogelijk duurt. ,,Dan moet wel de rest van de keten, zoals de thuiszorg, goed ingericht zijn”, zegt Peter Bosman, medisch deskundige van uitvoeringsorganisatie Usona/Berenschot.

hno
,,Zo laat mogelijk erin, zo snel mogelijk eruit. Dat is de bedoeling”, zei Bosman donderdagmiddag tijdens een rondleiding in het HNO in aanbouw. In drie bouwlagen van het nieuwe ziekenhuis worden de wat hij noemt ‘zware functies’ voor medisch-specialistische behandelingen ondergebracht. De verpleegafdelingen komen in vier uitbouwen. De constructie van twee van de vier ‘vingers’ is klaar, maar voordat die van de andere twee kan worden voltooid moet de zuidwestvleugel van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) worden gesloopt.
Op de tweede verdieping in het hart worden nu de prefabwanden van de 72 spreek- en onderzoekkamers geplaatst. Twee kamers voor 36 medisch-specialisten. ,,Dat is voor de komende jaren genoeg”, zegt Bosman. ,,We gaan ervan uit dat er op andere delen van het eiland centra komen waar medisch-specialisten patiënten zien. Specialisten zijn dan wel in dienst van het ziekenhuis maar niet fysiek in het gebouw aanwezig.”
In het Sehos lagen gedetineerden op een gewone afdeling. Op de begane grond, van HNO, grenzend aan de Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ), zijn twee kamers speciaal voor gevangen van het SDKK. Bosman: ,,Dit is het domein van de gevangenis met een aparte ingang en lift.” De kamers hebben ramen met kogelvrij glas en zijn ook bruikbaar als isolatiecel voor psychiatrisch patiënten.”
Het HNO heeft plaats voor 300 bedden, ongeveer 50 minder dan het Sehos nu heeft. Voor kort verblijf en dagbehandeling zijn er 24 bedden met uitbreidingsmogelijkheden tot 36. Vooral het aantal zware specialistische functies, zoals neonatologie, hartkatheterisatie en radiotherapie, wordt uitgebreid. Daarbij is rekening gehouden met de behoefte in de regio en samenwerking met andere eilanden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.