Van een onzer verslaggevers

Willemstad - In het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is ‘een paar keer’ een operatie uitgesteld omdat niet alle materialen beschikbaar waren. De situatie is regelmatig kritiek, maar kon tot nu toe steeds worden opgelost.

sehios

Dat zegt financieel-directeur Henri Gerrits tegen deze krant.
De operaties die moesten worden uitgesteld waren ‘electief’, dus van tevoren gepland. Acute ingrepen hebben in zo’n situatie prioriteit en kwamen nog niet in gevaar. Volgens Gerrits ontstaat er een tekort aan materialen als leveranciers de levering van een bestelling ‘even aanhouden’, in afwachting van een betaling door het ziekenhuis. ,,Spullen die niet regelmatig gebruikt worden hebben we niet op voorraad en bestellen we pas als het nodig is.” Door de kritieke toestand moet het management steeds de vinger aan de pols houden en dat kost veel tijd. ,,We hebben continu contact met de afdelingen en coördineren de vraag naar spullen met de inkoopafdeling.”
Dat het Sehos financiële problemen heeft, is geen nieuws. In de Statenvergadering dinsdag zette minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur de stand van zaken nog eens op een rijtje: een schuld van 115 miljoen gulden en een lening van 30 miljoen gulden van de overheid die in delen wordt uitbetaald op basis van een plan waarin de uitgaven worden onderbouwd.
Vorig jaar november ontving Sehos de eerste 8 miljoen gulden van de Curaçaose regering. Ongeveer de helft van dat bedrag was volgens Gerrits bedoeld voor projecten in het kader van het verbeterplan voor het ziekenhuis. Van die vier miljoen is ongeveer een miljoen gulden uitgegeven. ,,De andere vier miljoen hebben we gebruikt om schulden af te lossen bij leveranciers.”
Inmiddels ligt bij de regering het verzoek om nog eens zes miljoen gulden van de lening van 30 miljoen gulden naar het ziekenhuis over te maken. Dat geld is opnieuw nodig om de leveranciers te betalen. ,,We zouden graag wat rust krijgen op financieel gebied”, zegt Gerrits. ,,Zodat bestellingen geleverd worden en wij de ruimte hebben om ons te concentreren op andere zaken. Het gaat erom dat we goede zorg leveren en dat is nu hartstikke moeilijk.”
Minister Victorina was dinsdag niet erg enthousiast. Hij begrijpt dat leveranciers minder scherpe prijzen berekenen omdat het Sehos laat betaalt. ,,Maar het ziekenhuis heeft de uitgaven niet onder controle”, zei hij. ,,Het gaat beter, maar erg langzaam.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.