Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Dat er voor de bouw van Hospital Nobo Otrobanda (HNO) meer ijzervlechters nodig zijn, is een feit.

 hno

Maar of die lokaal te vinden zijn, daarover verschillen de meningen. Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) deed vorige week in een advertentie een ‘dringende oproep’ aan lokale arbeiders zich te melden voor het werk, om te voorkomen dat mensen uit het buitenland worden aangetrokken.
Volgens Desmond Leetz, communicatiemedewerker bij SOAW, heeft Ballast Nedam vergunningen aangevraagd om 15 ijzervlechters uit het buitenland te halen. ,,De opinie hier intern is dat je alleen voor moeilijk en specialistisch werk mensen uit het buitenland haalt. IJzervlechten is dat niet”, zegt Leetz. In de advertentie die SOAW in de dagbladen plaatste, geeft het ministerie ervaren lokale bouwvakkers en ‘vooral ijzervlechters’ tot maandagmiddag 11 april de tijd om zich ‘dringend’ in te schrijven bij een ‘sentro di trabou’. Tot afgelopen vrijdag zouden zich zes kandidaten hebben gemeld.
Bouwprojectmanager Wim Hosemans van Usona zegt dat er op dit moment voldoende ijzervlechters beschikbaar zijn op de bouwplaats van HNO. ,,Ballast Nedam heeft vergunningen voor achttien ijzervlechters gevraagd en gekregen.” Hosemans kon niet zeggen of het om lokale of buitenlandse werknemers ging.
Een andere bron bevestigde dat voor de bouw van HNO meer ijzervlechters nodig zijn om ook ‘eventuele tegenslagen op te vangen’. Bovendien zou het bijscholingstraject van lokale krachten door Ballast Nedam ‘met wisselend succes’ zijn verlopen. Het tekort heeft tot nu toe nog niet geleid tot vertraging van de bouw. Volgens deze deskundige moeten ijzervlechters voor de bouw van HNO wel degelijk over bepaalde ervaring en expertise beschikken en kwalitatief hoogwaardig werk leveren. Bij de bouw van het ziekenhuis worden extra hoge eisen gesteld aan de betonwapening. De ijzervlechter moet bouwtekeningen kunnen lezen en zeer nauwkeurig te werk gaan. ,,Een paar centimeter te veel of te weinig kan grote gevolgen hebben voor de sterkte van het beton”, aldus de deskundige.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.