Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Drie Caribische organisaties voor homo-, bi- en transseksuelen (LGBT) hebben de krachten gebundeld in hun strijd voor gelijke rechten. In een gezamenlijke resolutie richten zij zich tot de opinieleiders van Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het gaat om de organisaties Afla uit Aruba, Foko uit Curaçao en Safe uit Sint Maarten. In de resolutie staat dat het enige aanvaardbare resultaat van hun strijd is, dat stellen van hetzelfde geslacht in de Caribische landen dezelfde huwelijksrechten krijgen als in Nederland.
De drie organisaties zien deze strijd als een verlengstuk van de strijd tegen slavernij en dwangarbeid, de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen en de strijd tegen racisme en kolonialisme. ,,De rechten van LGBT zijn ook mensenrechten en gelijkheid op het gebied van het huwelijk valt ook onder de mensen- en burgerrechten.”
In de verklaring stellen de organisaties dat er geen sprake is van het door Nederland opdringen van gelijke rechten. ,,Uit onze ervaring kunnen we zeggen dat dit de diepste wens is van de LGBT in onze gemeenschappen.” Voor seksuele diversiteit gelden drie belangrijke doelen: bescherming tegen stigma’s en discriminatie, het opnemen van LGBT in beleid en wetgeving (zoals erfrecht) en gelijke rechten in relaties.
Dat de Caribische gemeenschappen in het Koninkrijk hier niet klaar voor zijn, vinden de organisaties geen argument. ,,De grootste burgerrechtenbewegingen in de geschiedenis hebben nooit gewacht tot de gemeenschap ergens klaar voor was of tot er toestemming was voor het opeisen van grondrechten.” Voorbeelden van Tula, Betico Croes, Rosa Parks en Martin Luther King worden genoemd. ,,Wij willen niemand zijn geloofsovertuiging veranderen. Wij eisen niet dat kerken het homohuwelijk inzegenen. Persoonlijke emoties en overtuigingen hebben geen plaats in deze discussie. Daarom is er een scheiding tussen het kerkelijk en burgerlijk huwelijk en dat moet zo blijven.” Maar politici moeten bedenken dat rechten niet kunnen worden afgenomen op basis van één aspect, of dat nu ras is, afkomst of seksuele oriëntatie.
In de resolutie wordt verwezen naar Nederland en de Verenigde Staten, twee landen waar nogal eens naar wordt opgekeken in de Caribische landen. In beide landen is het homohuwelijk toegestaan, omdat het niet juist wordt gevonden om twee mensen die zich aan elkaar willen binden iets in de weg te leggen. Het kan niet zo zijn dat dit in een deel van het Koninkrijk geldt (Europees en Caribisch Nederland) en niet in een ander deel: Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Daarom doen Alfa, Foko en Safe een beroep op politici, advocaten en andere leiders in de drie landen om ervoor te zorgen dat de rechten voor LGBT hetzelfde worden als die voor de rest van de gemeenschappen, inclusief het recht om met elkaar te trouwen.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.