Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De veelbesproken bodyscan die op Hato moet komen te staan en waarmee drugssmokkelaars eruit kunnen worden gepikt, is onderweg. Dat heeft minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) tegenover deze krant bekendgemaakt.
Hoewel hiervoor de streefdatum van 1 juli niet is gehaald, is de Justitieminister blij met het feit dat Curaçao na ruim vier jaar eindelijk weer een bodyscan op de luchthaven krijgt. Afgelopen woensdag heeft de ministerraad het bedrag van 70.000 euro goedgekeurd waarmee de bodyscan van het merk Siemens meteen in Duitsland is besteld.
In afwachting van de komst van de bodyscan is het Hato-team - bestaande uit werknemers van het Korps Politie Curaçao, de douane en de Koninklijke Marechaussee - al gereed. Hetzelfde geldt voor de bolitacellen op Rio Canario, zo heeft minister Navarro al in een eerder stadium laten weten.
Navarro werd onlangs onder druk gezet door de Nederlandse minister van Justitie, alsook die van Duitsland om iets te doen aan de grote hoeveelheid drugssmokkelaars die vanuit Curaçao de twee landen binnenkomen. Na een gesprek met de Nederlandse minister van Justitie, Ard van der Steur, werd Navarro op de hoogte gesteld van de klachten vanuit Duitsland en besloot de Curaçaose minister alles op alles te zetten om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.
,,Nu ook het geld voor de bodyscan overgemaakt is, zijn we klaar om operationeel te worden en kunnen de drugssmokkelaars met harde hand worden aangepakt”, aldus Navarro
Het gebrek aan drugscontrole op Hato is al jaren een punt van bezorgdheid voor de lokale autoriteiten, maar ook voor andere landen. In Duitsland zitten momenteel ruim 200 drugssmokkelaars, die vanuit Curaçao daarheen zijn gereisd, vast. Deze krant kaartte begin april de problematiek van bolitaslikkers op Curaçao aan die op Hato vrij spel hebben omdat er een defecte bodyscan is en de bolitacellen te Rio Canario nog niet gereed zijn. De bolitacellen werden jaren geleden wegens rioleringsproblemen afgekeurd en zijn sindsdien niet meer gebruikt. ,,Dat behoort nu allemaal tot het verleden”, aldus Navarro.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.