Al het nieuws

Markten hebben hiernaar uitgekeken:
Deze donderdag heeft de Open Market Committee van de Fed (de Fomc) vergaderd en besloot de rente ongewijzigd te handhaven, terwijl geprojecteerde verhogingen voor 2017 zijn teruggebracht.

De meningen waren verdeeld rond de acties van de Fed, maar de aankondiging heeft de markten ondersteund: aandelen, obligaties, alsook grondstoffen stegen.
Het 10-jarige rendement op Amerikaanse schatkistpapier daalde licht en staat op 1,61 procent. Duitse staatsobligaties met dezelfde looptijd daalde 10 basispunten naar negatief 0,089 procent. In Azië zien we het 10-jarig rendement op Chinese staatsobligaties iets dalen tot 2,74 procent. Lagere rentevooruitzichten doet immers de vraag naar bestaande obligaties stijgen hetgeen resulteert in hogere prijzen end dus lagere rendementen.
In het aandelen spectrum, zien we Europa Stoxx Europe 600 Index met 0,8 procent stijgen (2,1 procent op weekbasis). De MSCI Emerging Market Index steeg 0,2 procent gisteren en 3,8 procent op weekbasis.
Aandelen profiteren van lagere toekomstige rentekosten als gevolg het Fed-besluit.
Afgezien van de Fed, hebben Opec-gerelateerde berichten ook invloed gehad op markten deze week: Saoedi-Arabië en Iran zijn bijeengekomen om een bredere Opec-bijeenkomst voor te bereiden in Algerije. Het doel is om de productie van ruwe olie te beperken in een omgeving waar de vraag naar olie niet toeneemt. Eerstgenoemde is bereid om de productie te verlagen als Iran bereid is tot bevriezing van haar productie op het huidige niveau van 3,6 miljoen vaten per dag. De olieprijs steeg deze week (zie grafiek) met 7,5 procent en staat op 47,28 dollar per barrel.
Echter, een enquête van Bloomberg onder 23 analisten suggereert dat een overeenkomst tussen Opec-leden om de productie te verlagen zeer onwaarschijnlijk is. Eerdere pogingen in februari en april van dit jaar eindigden ook zonder definitieve overeenstemming.
In de omgeving van lage rentevoeten en lage of zelfs negatieve obligatierendementen kijken beleggers die traditioneel in vastrentende warden beleggen uit naar alternatieve beleggingen. Aandelen die goede dividenden betalen (dividendrendement hoger is dan obligatierendement, red.) en preferente aandelen krijgen meer aandacht van investeerders. In de komende weken zullen wij ook enige aandacht besteden aan deze beleggingscategorieën.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.