Al het nieuws

Deutsche Bank wordt geconfronteerd met een flinke boete van 14 miljard dollar.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voorgesteld dat Deutsche Bank dit bedrag betaalt voor mis-verkopen van hypotheekgerelateerde financiële producten zoals ‘mortgage backed securities’. De klacht betreft dat de bank niet voldoende heeft gedaan om deze zogenaamde afgeleide financiële producten goed toe te lichten alvorens ze als kwalitatief hoogwaardige schuldtitels aan beleggers te verkopen. Dit soort complexe producten hebben aan de basis gelegen van de kredietcrisis. Deutsche Bank AG-aandelen daalden meer dan 8 procent (zie grafiek) na deze aankondiging, hetgeen circa 1,5 miljard euro van de waarde van de bank deed verdampen en een deuk sloeg in het vertrouwen van Europese banken in het algemeen.
De Credit Suisse Group AG en Royal Bank of Scotland Group Plc daalden elk ten minste 4 procent.
De Stoxx Europe 600 Banken-Index daalde gisterochtend 1,5 procent.
Aandeelhouders zijn uiteraard bezorgd over de kapitaalpositie van de bank. Volgens analisten van JP Morgan Chase & Co zou een boete van meer dan 4 miljard dollar Deutsche Bank noodzaken om extra voorzieningen te treffen (‘litigation reserves’).
In een verklaring die de bank gisterochtend uitbracht stelt Deutsche Bank:
,,Deutsche Bank has no intent to settle these potential civil claims anywhere near the number cited. The negotiations are only just beginning. The bank expects that they will lead to an outcome similar to those of peer banks which have settled at materially lower amounts.”
Goldman Sachs Group Inc bijv. heeft ingestemd met een schikking van 5,1 miljard dollar met de VS eerder dit jaar. Bank of America Corp echter betaalde 17 miljard dollar voor een schikking in en soortgelijk geval in 2014. Deutsche Bank is ervan overtuigd dat een schikking voor een veel lager bedrag getroffen kan worden.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via www.online.ad.cw.

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.