Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Watersportbedrijven overtreden de regels in zwemgebieden en brengen het leven van schildpadden bewust in gevaar. Het ministerie van Natuur heeft recent verschillende klachten - inclusief bewijzen - hierover gekregen.
Minister Ursell Arends (Raiz) laat in een verklaring weten dat dit gedrag van watersportbedrijven verboden is.

aruschildpaddenDe bedrijven die zich hieraan schuldig maken, lopen het risico dat hun vergunning wordt ingetrokken.
De klachten hebben onder andere betrekking op de werkwijze van medewerkers van de watersportbedrijven - gidsen - die toeristen begeleiden naar toeristische plekken aan zee. Zij moedigen ter plekke hun klanten aan om schildpadden te achtervolgen. Uit klachten blijkt dat dit onder andere is gebeurd bij de snorkelplek Tres Trapi, bij Malmok.
Het bewust achtervolgen van schildpadden is illegaal en het kan de schildpad schade toebrengen. Daarnaast wordt de veiligheid van zwemmers en snorkelaars in gevaar gebracht.
,,Dergelijk gedrag is onacceptabel”, waarschuwt de bewindsman. ,,Onze natuur moet worden beschermd en dat geldt ook voor het zeeleven. De veiligheid van burgers en toeristen moet daarna altijd voorop staan.” De minister laat weten dat de bewijzen die bij zijn ministerie zijn binnengekomen, zullen worden doorgestuurd naar de betreffende autoriteiten. ,,Zij zullen op de klachten reageren en dit negatieve gedrag corrigeren. Bedrijven hebben zich aan de wet te houden. Ook watersportbedrijven moeten voldoen aan de regels en het beleid van de regering. Wie dat niet doet, kan rekenen op sancties of maatregelen. Het intrekken van een vergunning is een van de mogelijke opties.”
Minister Arends doet een dringend beroep op alle toeristische bedrijven om hun klanten (toeristen) en medewerkers te informeren dat de Arubaanse natuur moet worden gerespecteerd en dat ze hun gedrag daaraan moeten aanpassen. ,,Het is zeer belangrijk dat het publiek zich bewust is van de prachtige natuur die Aruba heeft en dat het publiek meewerkt om deze natuur te behouden. Alleen op die manier kunnen we met elkaar genieten van de natuur.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.