BES

Van onze correspondent
Kralendijk - In het tweede kwartaal van 2024 waren consumentengoederen en -diensten op Bonaire 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. De inflatie is dus lager dan het eerste kwartaal van 2024, die was toen 3,4 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland.

BESInflatieOp Sint Eustatius stegen de prijzen op jaarbasis 2,5 procent in het tweede kwartaal van 2024, het eerste kwartaal van 2024 daalden deze met 0,4 procent. Op Saba bedroeg de inflatie 2,0 procent in het tweede kwartaal van 2024. In het eerste kwartaal van dit jaar was de inflatie nog 1,9 procent. Wat betreft de prijzen op Bonaire, meldt het CBS dat die in het tweede kwartaal met 1,0 procent gestegen zijn ten opzichte van het eerste kwartaal. Verschillende productgroepen lieten een stijging zien. Zo stegen de prijzen van zelfzorggeneesmiddelen met 8,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Ook werd de benzine 6,7 procent duurder dit kwartaal.
Voedingsmiddelen werden dit kwartaal 0,9 procent duurder, hier stegen met name de verse groenten in prijs. Vliegtickets werden 6,8 procent goedkoper ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024 en hadden daarmee aldus het CBS een drukkend effect op de prijsontwikkelingen. Op Statia stegen de consumentenprijzen in het tweede kwartaal van 2024 met 2,0 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. De prijzen van vervoer zijn in het tweede kwartaal gestegen, zo waren vliegtickets 8,9 procent duurder dan vorig kwartaal. Boottickets zijn 28,4 procent in prijs gestegen. Daarnaast lieten verschillende productengroepen als meubelen, toiletartikelen en telefoon- en internetdiensten prijsstijgingen zien. Tot slot stegen de prijzen in de horeca ook licht met 1,0 procent ten opzichte van vorig kwartaal.
Op Saba stegen de prijzen in het tweede kwartaal van 2024 met 1,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Diverse goederen en diensten werden duurder, zo stegen toiletartikelen en overige artikelen voor lichaamsverzorging in prijs met respectievelijk 5,9 procent en 4,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2024. Daarnaast lieten ook meubelen en vloerbedekking een prijsstijging zien van 2,6 procent ten opzichte van vorig kwartaal. De prijzen voor producten voor onderhoud en reparatie van de woning daalden licht met 2,3 procent in het tweede kwartaal. De stijging in het tweede kwartaal werd afgeremd door de prijzen voor vliegtickets. Deze stijgen normaliter in prijs in het tweede kwartaal, dit kwartaal bleven de prijzen stabiel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.