Al het nieuws

Terwijl de prijs van ruwe olie blijft stijgen (plus 5 procent sinds afgelopen vrijdag), heeft het uiteraard positieve effecten op de (verwachte) winst van bedrijven in de energiesector, evenals bedrijven die indirect zijn blootgesteld aan de oliesector.

Dit is goed voor de aandelenkoersen.
In de grafiek schetst de nauwe correlatie tussen de prijs van ruwe olie, West Texas Intermediate (WTI) en de Morgan Stanley Capital Index (wereldwijd) voor de energiesector (MSCI World Energy Index).
De WTI is een benchmark voor ruwe olie, terwijl de MSCI World Energy Index een kapitaal gewogen index is van beursgenoteerde aandelen in de energiesector, wereldwijd.
Deze index daalde tezamen met de olieprijs, raakte een bodem in januari (-15 procent sinds het begin van het jaar), maar klom daarna omhoog, wederom samen met de olieprijs.
De index is 27 procent gestegen sinds het dieptepunt op 20 januari 2016 en rendeert 8,2 procent sinds het begin van dit jaar.
Ook buiten de energiesector zien we een herstel van aandelenmarkten op deze vrijdag na zware verliezen deze week: in Europa (Stoxx 600 +1,2 procent), opkomende landen (MSCI Emerging Markets + 0,6 procent) en ook in de Verenigde Staten (S&P 500 + 0,7 procent).
Terwijl beleggers overtuigd lijken te zijn dat de Fed de rente in juni 2016 niet zal verhogen, is olie de markten duidelijk aan ‘t smeren….

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.