Al het nieuws

Vorige week werden aandelenmarkten ondersteund door solide groeicijfers van het bbp alsook consumentenbestedingen in de Verenigde Staten (VS).

Tegelijkertijd werden door verklaringen van de Fed hoge verwachtingen gewekt met betrekking tot een mogelijke renteverhoging op korte termijn (1 à 2 maanden). Het gevolg was niet alleen een sterkere Amerikaanse dollar, ook de yield van Amerikaanse staatsobligaties steeg.
De grafiek illustreert een interessant verschijnsel op obligatiemarkten.
Het rendement op 2-jaars Amerikaanse staatsobligaties (US) stijgt terwijl hetzelfde rendement op Britse (UK) staatsobligaties daalt. De zogenaamde spread tussen deze obligaties (dat is eigenlijk het verschil tussen de yield op een 2-jaars VS- en 2-jaars UK-obligatie) stijgt en bereikt het hoogste punt in 16 jaar op 50 basispunten.
Dit betekent dat een 2-jaars VS-obligatie 50 basispunten meer rendeert dan een UK-obligatie van dezelfde looptijd.
De yield op Amerikaanse obligaties wordt met name gedreven door de verwachting dat de Fed de rente zal verhogen. Ook de 10-jaar-yield stijgt en noteert 1,81 procent op deze vrijdagochtend (gisterochtend, red.), terwijl beleggers verwachten dat deze spoedig de 2 procent zal bereiken.
Aan de andere kant staat de yield op UK-obligaties onder druk vanwege het risico van de zogenaamde Brexit. In het geval dat het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten, kan de economie 400.000 banen (projectie door kanselier George Osborne) verliezen. Onder dergelijke omstandigheden zal de centrale bank, Bank of England, een verruimend monetair beleid moeten voeren ter ondersteuning van de economie: het resultaat is een omgeving van lagere rente.
Maar de hoog gespannen verwachtingen rond de rente in de VS krijgen een domper op deze vrijdagochtend: de Amerikaanse economie genereert slechts 38.000 nieuwe banen in mei (ten opzichte van 155.000 verwacht) en is de laagste groei sinds 2010. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze informatie de renteverwachtingen, de dollar en aandelenmarkten zal beïnvloeden.
Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.