Al het nieuws

Van onze redactie

New York - De grondstoffensector trok donderdag een flinke wissel op de Amerikaanse beurzen. Het inperken van het jarenlang ruime monetaire beleid van de Federal Reserve, inclusief een eerste renteverhoging in bijna tien jaar, zorgde voor een sterkere dollar. Dat had als keerzijde dat de prijzen van onder meer olie en industriële metalen duikelden.

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent lager op 17.495,84 punten. De S&P 500 daalde 1,5 procent tot 2041,89 punten en de Nasdaq verloor 1,4 procent tot 5002,55 punten.

Na de aankondiging van de Fed dat de rente wordt opgeschroefd van 0 à 0,25 procent tot 0,25 à 0,50 procent sloot Wall Street woensdag met winsten tot 1,5 procent. ,,Na de aanvankelijke vreugde richten beleggers zich steeds meer op slepende kwesties: de dalende olieprijzen en de economische zwakte in grote delen van de wereld'', wist een handelaar op Wall Street.

De olieprijzen schommelden rond de laagste niveaus sinds begin 2009, evenals de prijzen van metalen als zink, koper, nikkel en aluminium. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 34,73 dollar en Brentolie werd 1,4 procent goedkoper op 36,86 dollar per vat. De olieconcerns Exxon Mobil en Chevron daalden tot 3,1 procent, terwijl koperdelver Freeport-McMoRan 8,5 procent van zijn beurswaarde zag verdampen.

Banken, die woensdag nog tot de best presterende fondsen behoorden, stonden ook onder druk. Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs en JPMorgan stonden tot 2,5 procent in de min.

Softwarebedrijf Oracle werd met een verlies van ruim 5 procent gestraft voor de resultaten in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Het concern gaf woensdagavond onder meer aan last te hebben van de dure dollar.

Koeriersbedrijf FedEx was een van de weinige stijgers, met een winst van 2 procent. Het bedrijf, dat bezig is zijn Nederlandse branchegenoot TNT in te lijven, presenteerde woensdagavond juist beter dan verwachte kwartaalresultaten.

De euro werd verhandeld voor 1,0815 dollar waard, tegen 1,0811 dollar bij het Europese slot.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.