Al het nieuws

Van onze redactie

New York - Op de aandelenbeurzen in New York is met enthousiasme gereageerd op de alom verwachte renteverhoging die de Federal Reserve woensdag presenteerde. Beleggers putten vooral moed uit de toelichting van Fed-president Janet Yellen, die opnieuw liet weten dat de rente volgend jaar waarschijnlijk slechts geleidelijk verder wordt opgevoerd.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,3 procent in de plus op 17.749,09 punten. De brede S&P 500 steeg 1,5 procent tot 2073,07 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won ook 1,5 procent, tot 5071,13 punten.

De Fed verhoogde de rente, die zeven jaar lang op ongeveer nul procent stond, zoals verwacht met een kwart procentpunt. Yellen wees daarbij op het herstel van de Amerikaanse economie en het gevaar van een te late reactie van de centrale bank. Tegelijkertijd benadrukte ze dat de stap van de Fed niet moet worden overdreven, omdat het monetaire beleid ook na de marginale renteverhoging ondersteunend blijft voor de economie.

De renteverhoging pakte goed uit voor de aandelen van banken, die naar verwachting kunnen profiteren van de stap van de Fed. Goldman Sachs en JPMorgan Chase hoorden bij de uitblinkers in de Dow Jones met winsten van ruim 2 procent.

Ook Walt Disney had een goede dag. Beleggers putten moed uit de jubelende recensies over de nieuwe potentiële kaskraker Star Wars: The Force Awakens en zetten het aandeel van het entertainmentconcern 1,4 procent in de plus.

De olieprijs ging opnieuw stevig onderuit, ditmaal mede door het bericht dat de olievoorraden in de VS verder zijn gegroeid. De prijs van Amerikaanse olie zakte met bijna 5 procent tot 35,63 dollar per vat. Olieconcern ExxonMobil was een van de spaarzame verliezers in de Dow met een min van 0,4 procent.

Industrieconcern Honeywell won 5,7 procent. Het bedrijf denkt dat zijn winst volgend jaar flink kan stijgen, onder meer dankzij kostenbesparingen.

De euro was twee uur na het rentebesluit 1,0915 dollar waard, tegen 1,0945 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.