Al het nieuws

Veneto Banca en Banca Popolare di Vicenza, twee middelgrote banken in Italië, zijn failliet verklaard nadat de toezichthouder van Europa’s grootste banken, de Europese Centrale Bank, had bevestigd dat de twee kredietverstrekkers ‘falende zijn of zeer waarschijnlijk zullen falen’.

De twee banken hebben herhaaldelijk kapitaalvereisten overtreden en zijn er niet in geslaagd om realistische herkapitalisatieplannen te presenteren om de solvabiliteit te herstellen.Italiaanse autoriteiten en kredietverstrekk

grafiek1

ers hebben afgelopen weken besprekingen gehouden over de wijze waarop de verliezen van deze banken van circa 1,2 miljard euro te dekken. Men vreest dat deze faillissementen een domino-effect kan hebben op de stabiliteit van de Italiaanse financiële sector die wordt geteisterd door grote hoeveelheden ‘slechte leningen’.Het totale brutobedrag van leningen die minimaal 3 maanden niet worden afgelost door debiteuren bedraagt circa 360 miljard euro, ofwel 18 procent van de totale uitstaande leningen (zie eerste grafiek).

De meest noodlijdende component, de slechte leningen, is circa 200 miljard euro (zie tweede grafiek).De bouwsector heeft het hoogste aandeel in de portefeuille van de slechte schulden (43,3 miljard euro), gevolgd door groothandel & detail (27,2 miljard euro) en de vastgoedsector (20,8 miljard euro). In een omgeving die niet groeit, bedrijfsinvesteringen en besteedbaar inkomen onder druk staan, wordt op korte termijn geen herstel van de markt voor onroerend goed verwacht. Voorts hebben regeringen in de Europese Unie beperkte mogelijkheden om hun banken te ondersteunen. Een oplossing van de schuldenproblematiek is dan ook niet eenvoudig en faillissementen als deze niet verrassend.grafiek2Toch zijn niet alle banken in een slechte conditie. De slechte leningen zijn geconcentreerd onder een aantal banken. Intesa Sanpaolo bijvoorbeeld, Italiës grootste binnenlandse bank, wordt beschouwd als een van de gezondste banken. Deze bank heeft interesse om de ‘goede’ activa van de falende banken voor een symbolische prijs van 1 euro te kopen. De aankoop zou echter de slechte leningen, de kosten van minstens 4.000 ontslagen en juridische risico’s uitsluiten.Ondertussen hebben Italiaanse autoriteiten ingestemd met een budget van maar liefst 17 miljard euro om de stabiliteit van het financiële system van Italië te waarborgen. De slechte leningen zullen worden afgeschreven, gedupeerde spaarders en deposanten zullen deels worden gecompenseerd voor geleden verliezen: de EU-richtlijnen eisen ook dat de particuliere sector een deel van de lasten als gevolg van faillissement moet dragen. Ook ontslagen medewerkers zullen worden tegemoetgekomen en de gezonde delen van de portefeuille van de falende banken zal ten slotte worden overgeheveld naar Intesa Sanpaolo: het laatste bericht deed de aandelen van deze bank stijgen.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).