Al het nieuws

Propaan in plaats van verbranding van zware zwavelhoudende pek

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De opnieuw opgelopen vertraging van de start van de asfaltproductie door Global Oil Management Group (GOMG) op een deel van het Isla-terrein, waar deze krant gisteren over schreef, is niet alleen maar slecht nieuws, zo begrijpt het Antilliaans Dagblad uit een gesprek met Matt Addington, president international affairs bij GOMG.

AsfaltDe volledige revisie van de installaties, die noodgedwongen ongeveer anderhalf jaar is vervroegd - vanwege de slechte huidige technische conditie waarin deze verkeren - stelt de producent namelijk ook in staat om direct te investeren in een milieuvriendelijker brandstofsysteem. ,,We gaan propaan gebruiken, in plaats van zware zwavelhoudende pek te verbranden. Propaan is duidelijk schoner en beter voor het milieu”, aldus Addington.
Ook bevestigt de GOMG-topman de eerder door Refineria di Kòrsou (RdK) genoemde redenen van de extra opgelopen vertraging. Echter, waar RdK nog de hoop had om in december dit jaar óf januari volgend jaar te kunnen aanvangen met de productie van asfalt, noemt Addington nu begin januari als startmoment.
Onzekere factoren zijn nog de tijdige aankomst van de vereiste materialen en het kunnen aantrekken van voldoende gespecialiseerd personeel, voor de revisie van de installaties, uit het buitenland. Eerder al liet RdK aan deze krant weten dat dit personeel lokaal niet, of in onvoldoende mate, te vinden is.
Ondanks dat er ook personeel van buiten Curaçao nodig is, benadrukt Addington dat GOMG ook nog steeds de lokale werknemers ‘erg dankbaar’ is, die volgens hem hard hebben gewerkt om hen te brengen waar ze nu zijn, en waar ze in de toekomst naartoe hopen te gaan.
Harry Sargeant III, ceo en oprichter van GOMG, voegt hieraan toe: ,,We zijn verheugd om te beginnen met het productieproces dat het ook mogelijk maakt om terug te geven aan de lokale gemeenschap, die zo veel steun heeft gegeven met betrekking tot deze belangrijke inspanningen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.