Al het nieuws

Cft: Na 2022 en 2023 ook in 2024 surplus Land Curaçao

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Naar het oordeel van het Cft kan Curaçao, zeker wanneer het Land vanwege de Ennia-oplossing van Nederland een lagere rente op de liquiditeitssteunlening verkrijgt, de eerdere overschotten uitbouwen tot een structureel niveau van 0,5 tot 1,0 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

overschotDe budgettaire maatregelen voor de CMC-problematiek zullen evenwel een negatieve impact hebben op dit niveau, aldus het College financieel toezicht. ,,Om ook in 2024 een overschot ter grootte van 0,5 procent van het bbp te kunnen realiseren, is het daarom van belang dat Curaçao de goede resultaten tot en met het eerste kwartaal 2024 vasthoudt, de LOK (Landsverordening op de kansspelen) daadwerkelijk implementeert en zo nodig lasten op de begroting ombuigt.”
In zijn bericht aan de Rijksministerraad (RMR) heeft het Cft gewezen op wettelijke verplichting van Curaçao om de in het verleden gerealiseerde tekorten op de gewone dienst te compenseren. Curaçao zet inmiddels duidelijke stappen om overschotten op zijn begroting te creëren, aldus het College, hetgeen in 2022 en 2023 ook daadwerkelijk is gelukt.

Belastingbaten
Met de ontwerp-begrotingswijziging 2024 past Curaçao de meerjarige belastingraming aan op basis van de realisatiecijfers tot en met april 2024. Dit leidt tot een forse verhoging van de raming voor de omzetbelasting (+45 miljoen), maar ook een gelijke neerwaartse bijstelling van de geraamde baten uit de onroerendezaakbelasting (ozb).
,,Het Cft kan de bijstelling van de omzetbelastingraming volgen, maar zet vraagtekens bij de correctie op de ozb.” Het College verzoekt de regering-Pisas de nieuwe belastingraming cijfermatig te onderbouwen in de gewijzigde begroting, mede op basis van de inzichten van de Ontvanger, en indien nodig aan te passen.
Financiën van Curaçao verhoogt de belastingraming voor 2024 met 12 miljoen, en voor 2025 met 14 miljoen. Curaçao realiseerde tot en met april 2024 zo’n 98 miljoen meer belastingbaten dan begroot. ,,Het Cft acht de nieuwe belastingraming gezien de realisatie in de eerste vier maanden van 2024 conservatief, en verzoekt Curaçao de nieuwe belastingraming cijfermatig te onderbouwen en waar nodig bij te stellen.”

Nog geen LOK
Het wetgevingstraject voor de LOK is nog steeds niet afgerond. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de LOK worden al wel vergunningen verleend, maar volgens het Cft is ook in dit proces vertraging opgetreden. De minister van Financiën gaf eerder aan de voor 2024 begrote baten uit de vergunningenfee voor kansspelaanbieders naar beneden te moeten bijstellen, maar verlaagt deze baten met de aangepaste begroting 2024 niet.
Ook gaf het Land aan dat nog afdracht moest plaatsvinden van achterstallige speelvergunningsrechten voor de exploitatie van casino’s. De niet afgedragen vergunningsrechten over de jaren 2022 en 2023 zouden worden verwerkt in de cijfers voor 2024, maar de ontwerp-begrotingswijziging geeft hier geen blijk van. Het Cft herhaalt zijn verzoek te worden geïnformeerd welke afdrachten inmiddels hebben plaatsgevonden en hoe deze zijn verwerkt in de administratie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.