Al het nieuws

Mogelijke protesten maken aanwezigheid politie noodzakelijk

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De politie is morgen ‘alert’ in verband met de civiele voltrekking van het eerste huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, meldt plaatsvervangend politiewoordvoerder Luis Curiel.

homohuwelijknDit heeft onder meer te maken met een oproep van TpK-Statenlid Rennox Calmes aan burgers voor een ‘passieve protestactie’.
,,De politie heeft informatie uit eigen kanalen en ook kennisgenomen van bepaalde tegengeluiden in de gemeenschap”, aldus Curiel desgevraagd in een korte verklaring.
Op de vraag of het Korps Politie Curaçao (KPC) op de hoogte is van een protestactie en of de twee personen die zaterdag trouwen de politie hebben benaderd voor hun beveiliging, volstaat Curiel met de volgende mededeling: ,,De politie is er voor de handhaving van de openbare orde. Tot zover is de politie niet ingelicht dat er een vergunning is verstrekt voor een demonstratie.”
Het nieuws van het huwelijk zaterdag is volgens een journalist op sociale media tussen twee vrouwelijke politie-inspecteurs die beiden ‘ook eigen kinderen hebben’.
Calmes plande eerder een bijeenkomst met priesters en leiders van kerkgenootschappen op Curaçao. Hij meldt: ,,Curaçao is zaterdag in rouw. Er staat een eerste huwelijk van personen van hetzelfde geslacht gepland bij Kranshi. De bevolking wordt opgeroepen zich in het zwart te kleden om haar verdriet te uiten. Dit is de eerste passieve actie die gezamenlijk werd besloten tijdens de bijeenkomst met priesters. Er zullen meer passieve acties volgen.”
Al jaren is bekend dat Calmes tegen het homohuwelijk is. Via een initiatiefwetsontwerp heeft hij geprobeerd de Staten mee te krijgen om het homohuwelijk te verbieden. De behandeling hiervan is op de lange termijn geschoven. ,,Het is niet waar dat er niets gedaan kan worden. De bijeenkomst bij de rotonde van Palu Blanku met religieuze leiders was een inhoudelijk goede vergadering waar we uitgebreid hebben gesproken over de wetgeving, rechten en gevolgen van deze kwestie. Er is ook stilgestaan bij het lot van kinderen en jongeren”, aldus Calmes.
De TpK-parlementariër verwijst naar drie wegen die tegenstanders van het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht kunnen bewandelen: het eigen wetsontwerp van zijn eenmansfractie in de Staten, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Verenigde Naties. Om deze opties te bestuderen is er een commissie opgericht en ook een werkgroep om andere passieve acties te organiseren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.