Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op verschillende manieren vormt geld een bottleneck bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.

rechtspraakNiet alleen omdat Caribische rechtenstudenten na afronding van hun studie in Nederland niet meer terugkeren naar hun thuis(ei)land, vanwege het feit dat ze in Nederland meer kunnen verdienen. Ook de huisvesting van raio’s (rechterlijke ambtenaren in opleiding) in Nederland is duur geworden. Dit laatste zegt bestuursrechter Nicole Martinez, in een recent gepubliceerd artikel over de Caribische rechtspraak op Mr-online.nl.
Ook Hof-president Mauritsz de Kort komt in het artikel aan het woord. Hij legt uit dat niet alleen de hogere salarissen in Europees Nederland ervoor zorgen dat het Hof moeilijk aan lokale rechters en gerechtssecretarissen kan komen: ,,Op Curaçao concurreren wij met lokale advocaten- en trustkantoren die beter betalen, ook al zitten wij met onze salarissen aan de hoge kant binnen de ambtenarij. En we hebben concurrentie van Bonaire, waar de Rijksdienst Caribisch Nederland zit, en die hebben een mooiere cao.” Deze factoren bemoeilijken dus de door De Kort gewenste ‘caribisering’ van de lokale rechtspraak.
Ook civiel rechter Maite de Haseth toont zich in het artikel voorstander van de toetreding van meer juristen van het eiland tot de rechterlijke macht: ,,Dat is belangrijk omdat veel mensen op de eilanden het Nederlands onvoldoende machtig zijn, zeker de jongere generatie. Wij werken met tolken, maar dat is toch anders dan dat iemand in zijn eigen taal zijn verhaal doet. Het is goed als rechters dezelfde taal spreken als procespartijen en verdachten. Dat is vaak Papiaments.”
Ondanks dat de roep om rechters groot is - en dan vooral om die met Caribische roots - wordt er in het artikel van Mr-online.nl uitgebreid stilgestaan bij de verschillen met werken in Europees Nederland. Om te beginnen vergt het ‘kurashi’ (moed) om als rechter te werken in een kleine gemeenschap. De Kort legt uit: ,,Je moet leren nee te zeggen met een glimlach. Het slechte nieuws overbrengen met een toon van zorg, betrokkenheid en vooral ook respect. Op dit kleine eiland is de kans groot dat je een procespartij of verdachte tegenkomt: in de supermarkt, in een restaurant, op straat. Je wilt vervelende confrontaties voorkomen, daarom is die toon zo belangrijk. In strafzaken zijn onze rechters niet minder streng, maar tonen wel betrokkenheid en geven een heel goede uitleg.”
Daarnaast komt in het artikel naar voren dat ook de hoeveelheid werk en de aard van het werk pittiger kunnen zijn dan in Nederland. Martinez zegt: ,,Je moet hier keihard werken. Tijdens sollicitatiegesprekken wordt dat ook aan de sollicitanten duidelijk gemaakt: in Nederland werk je hard, maar misschien moet er in de Cariben nog een tandje bij.”
Strafrechter Sigmar Carmelia benadrukt verder dat men ook in eerste aanleg zware zaken kan treffen en dat het Hof in eerste aanleg geen meervoudige kamer kent. Men werkt dus alleen. ,,In je eentje kun je bij civiel miljoenen toewijzen. Bij straf kun je levenslang opleggen. Dat is ook wel een paar keer gebeurd”, zo zegt hij.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.