Al het nieuws

Verhoging tot half miljoen gekoppeld aan prestatie-eisen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering is bereid het maximale jaarinkomen van medisch specialisten in loondienst met 30 procent op te trekken tot een half miljoen (501.000 gulden), maar dan moeten - kort gezegd - hun prestaties wel omhoog en de wachtlijsten zoveel mogelijk weggewerkt.

F01 CMCVrijwel op dezelfde dag dat het Antilliaans Dagblad met het alarmerende bericht ‘Minder specialisten CMC’ kwam - dat steeds meer medische zorgprofessionals het Curaçaose algemeen ziekenhuis verlaten, mede vanwege de Landsverordening normering topinkomens (LNT) - kwam er een brief van de minister van Gezondheid naar buiten die deze kwestie bespreekt.

De bewindsman heeft naar aanleiding van de bevindingen inzake het onderzoek naar de financiële gevolgen van de LNT, een verzoek bij de Raad van Ministers (RvM) ingediend ter verhoging van het LNT-maximum tot 501.000 gulden, zijnde 130 procent van het bestaande wettelijk vastgelegde topinkomen.

De ministerraad (MFK/PNP) heeft wel besloten ‘dat de implementatie van maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van de zorg een voorwaarde zijn’ voor de verhoging van het LNT-maximum.
Daarbij gaat het in ieder geval om de volgende maatregelen, die in een beslisdocument dienen te worden opgenomen: 1. het implementeren van kwaliteitsmaatregelen om de wachtlijsten te verlagen; 2. het verbeteren en/of versterken van de procedures en/of werkwijze van de medische staf; 3. het implementeren van productienormen voor medisch specialisten; en 4. het implementeren van een prestatiebeloningssysteem met bijbehorende prestatie-indicatoren en de wijze van prestatiemeting.

Deze krant berichtte dinsdag dat de bezetting van specialisten bij het CMC momenteel circa 89 fte (fulltime equivalents) bedraagt. De formatie medische zorgprofessionals voor 2023 was echter gesteld op 114 fte. In verband met de stijgende zorgvraag (lees: meer patiënten) alsmede het wegwerken van de wachtlijsten, is voor 2024 de formatie zelfs gesteld op 130 fte. ,,Deze cijfers tonen aan dat er een groot gat zit tussen de gewenste formatie en de werkelijke huidige bezetting”, aldus het AD-artikel eerder deze week.

Daarvoor werd onder meer verwezen naar de LNT als mogelijke ‘boosdoener’, waarvoor ook vóóraf door het Curaçao Medical Center en ook door de Landelijke Vereniging Medische Professionals in Dienstverband Curaçao (LVMPiDC) was gewaarschuwd. Zo zijn er niet alleen specialisten vertrokken, maar zijn er ook diverse nieuwe al tijdens hun sollicitatie afgehaakt.

De LNT trad op 21 december 2022 in werking. Minister Javier Silvania (MFK) van zowel Financiën als van Gezondheid stelt nu dat zowel de overheid als de medisch specialisten in loondienst bij het CMC ‘het wenselijk achten dat de woon-, leef- en werkomstandigheden (‘pull-factor’) van de medische sector, meer specifiek medisch specialisten, aantrekkelijk moeten blijven, teneinde zowel medisch specialisten van Curaçaose afkomst als vanuit het buitenland aan te trekken en/of te behouden’.

,,De overheid en de medische specialisten hebben daarnaast de gemeenschappelijke intentie uitgesproken om de huidige kwaliteit van zorg voor de Curaçaose patiënten te waarborgen, dan wel te verbeteren.”

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.