Al het nieuws

Principieel van mening dat een topfunctionaris niet te lang op zelfde plek moet aanblijven

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Hij had het al aangekondigd tegenover de parlementaire enquêtecommissie HNO (Hospital Nobo Otrobanda) van de Staten, maar nu staat het vast: Gilbert Martina, ceo van het Curaçao Medical Center (CMC), stopt er volgend jaar juni mee. Dan heeft hij er bijna acht jaar opzitten.

martinaNiet dat het nieuwe ziekenhuis dan al acht jaar in gebruik is; dat gebeurde vanaf eind 2019. Maar ook daarvóór al was Martina belast met de transitie van het oude ziekenhuis, Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), naar het nieuwe CMC. Een enorme klus.
De CMC-entiteiten (toen nog HNO) werden in februari 2018 opgericht, terwijl Martina er al sinds oktober 2017 bijzit. Naar eigen zeggen, zo verklaart hij in gesprek met het Antilliaans Dagblad, wil de ceo niet alleen de statuten respecteren - die spreken van telkens vier jaar met maximaal herbenoeming voor één periode, dus totaal acht jaar - maar ook is Martina naar eigen zeggen principieel van mening dat een ceo niet te lang op dezelfde stoel moet zitten. In dit geval had Martina voor zichzelf een periode van acht jaar vastgesteld.
,,Mijn vertrek in juni 2025 heeft niets te maken met de politiek of met de actuele minister; dat staat er geheel los van. Ook bij een andere regering van een andere samenstelling van politieke partijen zou ik hetzelfde hebben gedaan.”
Martina werkt op grond van een ovo (overeenkomst van opdracht) voor CMC Exploitatie. Niet het ministerie van GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur) is zijn ‘werkgever’, zoals sommige personen hardnekkig denken, maar de leden van de raad van bestuur (RvB) hebben een contract met de raad van commissarissen (RvC). De RvC beslist ook over de benoeming van een RvB-lid; dus over een nieuwe ceo.
Naast Martina bestaat de RvB van het CMC verder uit Karina Lombardi (financieel en operationeel directeur) en Ingemar Merkies (medisch directeur). ,,Aan mijn opvolger volgend jaar om vervolg te geven aan onze strategische missie om het beste ziekenhuis te worden van de Dutch Caribbean en regio”, besluit Martina.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.